Αχτσιόγλου : Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία θα προχωρήσει κανονικά

«Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχουμε περιγράψει» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στη γραμμή που έχει χαράξει το υπουργείο Εργασίας από χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν που μιλούσε για «πάγωμα» της ρύθμισης.

Όπως είπε η κυρία Αχτσιόγλου, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Πρόκειται, σημείωσε η υπουργός, για «μία ρύθμιση τεράστιας ανακούφισης για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς και για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, αλλά λόγω των χρεών τους δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Η ρύθμιση θα τους επιτρέψει να μειώσουν σημαντικά το χρέος τους, να το ρυθμίσουν και να πάρουν σύνταξη».

Διευκρίνισε δε, ότι η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν.

«Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αφορά και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό, είναι από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Για τον κατώτατο μισθό

Αναφερόμενη στην αύξηση του κατώτατου μισθού η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο μισθός πρέπει να έχει πρωτίστως βιοποριστική λειτουργία».

Σχετικά δε με το ζήτημα των τριετιών, ζήτημα για το οποίο ο ΣΕΒ εξέφρασε πρόσφατα σοβαρές ενστάσεις σε ανοιχτή κόντρα με το υπουργείο, η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι ο νόμος είναι σαφής.

«Οι τριετίες προσαυξάνονται κανονικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, οι διαμορφωμένες τριετίες, όσες είχαν διαμορφωθεί μέχρι το 2012, θα προσαυξηθούν κανονικά» τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις που κυρίως αμείβουν εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό – μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – όχι δηλαδή εξαγωγικές επιχειρήσεις, με την αύξηση του κατώτατου μισθού τοποθετήθηκαν θετικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό συνέβη «διότι είδαν ότι αυτή η αύξηση θα μπορέσει να τονώσει την κατανάλωση, την εσωτερική ζήτηση και, τελικά, να λειτουργήσει θετικά και προωθητικά για την οικονομία και για τους ίδιους. Από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει θετική ανταπόκριση» επανέλαβε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι από την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο επίπεδο της απασχόλησης. Όπως τόνισε, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν θετική ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.

«Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων είναι θετικό και καταγράφηκε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά περίπου 15.000» συμπλήρωσε.

Στεγαστική πολιτική

Η υπουργός Εργασίας, είπε επίσης ότι για πρώτη φορά χτίζεται στεγαστική πολιτική στη χώρα. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας και τα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και της επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου.

Για τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδότησης ενοικίου σημείωσε ότι «το ύψος της θα ξεκινάει από τα 70€ και θα φτάνει και τα 210€ το μήνα. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι έως 7.000€ για το άτομο και θα φτάνουν έως 21.000€ ετήσιο εισόδημα για μία οικογένεια με τρία παιδιά».

Για την επιδότηση της δόσης στεγαστικού δανείου επισήμανε ότι θα έχει ακόμα ευνοϊκότερα εισοδηματικά κριτήρια και θα προκύπτει μετά τη ρύθμιση με κούρεμα, μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του δανείου.

«Στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος να επιδοτήσει τη δόση που θα έχει διαμορφωθεί. Μεσοσταθμικά το κράτος θα επιδοτεί περίπου το 1/3 της δόσης», υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση