ΔΕΗ: Μπαίνει μέσα 60 εκατ. ευρώ κάθε μήνα

Δύο εκατομμύρια ευρώ την ημέρα μπαίνει μέσα… η ΔΕΗ, η οποία ζητά επειγόντως αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει δάνεια ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο, αλλά και για να μην οδηγηθεί σε οικονομικό μπλακάουτ.  Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας καταγράφει ζημιές της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ημερησίως εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών να προχωρήσει σε ημίμετρα για το άνοιγμα της αγοράς, τα οποία και δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τον ανταγωνισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει μικροκομματικά συμφέροντα ακύρωσε τον νόμο που είχαν θεσπίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε την πώληση μέρους της εταιρείας που αντιστοιχούσε στο 30% του ενεργητικού της. Πρόκειται για τη «μικρή ΔΕΗ» με μονάδες παραγωγής ρεύματος, πελατολόγιο καθώς και υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα άνοιγε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αφού ανταγωνιστής της ΔΕΗ θα αποκτούσε μία καθετοποιημένη εταιρεία με απευθείας πρόσβαση στην παραγωγή και η οποία θα είχε τη δυνατότητα ελέγχοντας τα κόστη των μονάδων να διαμορφώνει ανταγωνιστικά τιμολόγια παίρνοντας πελάτες της δημόσιας επιχείρησης.

Παράλληλα, η αποτίμηση της «μικρής ΔΕΗ» ανερχόταν στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ, με προφανή τα οφέλη για τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επέλεξε να ακυρώσει αυτόν τον νόμο και να συμφωνήσει με τους θεσμούς μέτρα τα οποία, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ούτε έχουν απελευθερώσει την αγορά και επιπλέον πλήττουν καίρια τη δημόσια εταιρεία.

-Ποιες είναι ο δημοπρασίες ΝΟΜΕ που εφάρμοσε η κυβέρνηση;

-Πόσο ζημιώθηκε η εταιρεία μέσα στο 2018;

-Ποιες είναι οι προβλέψεις για την άντληση εσόδων;

-Τι λένε οι εργαζόμενοι;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτης

Μπαίνει μέσα 60 εκατ. ευρώ κάθε μήνα

Αφήστε μια απάντηση