Γιατί να κάνω κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα επιλέγει να καταψύξει τα ωάρια της, μπορεί να είναι είτε υγείας είτε κοινωνικοί. Οι λόγοι υγείας αφορούν ένα μεγάλο αριθμό γυναικών. Ωστόσο, ο αριθμός γυναικών που για προσωπικούς-κοινωνικούς λόγους επιλέγει την κατάψυξη ωαρίων είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες αργούν να κάνουν οικογένεια, είναι η έλλειψη συντρόφου. Ακόμη, βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι το 87% των γυναικών, δεν ήταν σε σχέση τη στιγμή που επέλεξε να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επιλέγουν την κρυοσυντήρηση. Όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα για την αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες ή άλλες γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, η κρυοσυντήρηση ωαρίων, της δίνει την επιλογή να παρατείνει την γονιμότητά της.

Σήμερα, οι γυναίκες έχουν περισσότερες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές από ό, τι στις προηγούμενες γενιές. Η ολοκλήρωση ή η επίτευξη κάποιων επαγγελματικών στόχων αποτελούν έναν κοινωνικό λόγο μετάθεσης της μητρότητας για αργότερα.

Είναι γεγονός ότι η γονιμότητα μειώνεται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Οι μεγαλύτερες γυναίκες έχουν χαμηλότερο αριθμό ωαρίων. Τα κατεψυγμένα ωάρια δεν συνεχίζουν να μεγαλώνουν, παραμένουν ‘’νέα’’ και ‘’υγιή’’ στο πέρασμα του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση ”η κατάψυξη των ωάριων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή” και είναι μια ασφαλής διαδικασία τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια.  


(Πηγή: https://gkaravelas.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας (MD, MSc) Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος. Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης & εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

πηγή: kontasou.com

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση