Ζει 30 χρόνια με μεταμοσχευμένη καρδιά -Τής έδιναν μόλις 5 χρόνια ζωής (video)

Ζει 30 χρόνια με μεταμοσχευμένη καρδιά -Τής έδιναν μόλις 5 χρόνια ζωής (video)

Τον Φεβρουάριο του 1989 χειρουργήθηκε στο Χέρφιλντ του Λονδίνου από τον διάσημο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ, και τον έλληνα συνάδελφό του Στέργιο Θεοδωρόπουλο. 30 χρόνια αργότερα ζει με την καρδιά της 17χρονης κοπέλας που με το θάνατό της, της χάρισε τη ζωή.

Η Ιωάννα Λεβαντή έχει κάθε λόγο να χαμογελά.. είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που ζει επί 30 χρόνια με μεταμοσχευμένη καρδιά, όταν οι γιατροί της έδιναν μόλις πέντε χρόνια ζωής. Όπως λέει η ίδια της έδιναν ένα προσδόκιμο ζωή 5 χρόνια και αυτό σε γυάλα. Συνειδητοποίησα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα μπορούν να χαθούν σε μια στιγμή.

Ήταν Μάιος του ‘88, όταν η 23χρονη τότε Ιωάννα εισήχθη στο νοσοκομείο με πνευμονία. Η υγεία της κλονίστηκε. Έπειτα από 5 ανακοπές λόγω «διατατικής μυοκαρδιοπάθειας» οι ειδικοί κατέληξαν ότι χρειαζόταν μεταμόσχευση. Μια διαδικασία άγνωστη για τα δεδομένα της εποχής στην Ελλάδα. Με πίστη στο Θεό και θέληση για ζωή, ξεκίνησε το ταξίδι προς την ελπίδα..

Συγκινητικά τα λόγια της: «Το 88 με τρεις πέντε ανακοπές ο γιατρός είπε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μονο η μεταμόσχευση. Τότε στα αυτιά μου η «Μεταμόσχευση» καρδιάς έμοιαζε με κάτι εξωπραγματικό. Δεν υπήρχε τίποτα στην ελλάδα τότε. ταξίδι στην ελπίδα».

Τον Φεβρουάριο του 1989 η Ιωάννα χειρουργείται στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου από τον διάσημο καρδιοχειρουργό σερ Μαγκντί Γιακούμπ, τον προσωπικό γιατρό του Ανδρέα Παπανδρέου και τον Έλληνα καρδιοχειρουργό Στέργιο Θεοδωρόπουλο. Μέσα σε δύο ώρες μια νέα καρδιά, αυτή ενός 17χρονου κοριτσιού που «χάθηκε» σε τροχαίο, χτυπά μέσα στα στήθη της. Μόνο ευγνωμοσύνη και αγάπη μπορεί να νοιώσει για τους ανθρώπους που είπαν το μεγάλο «Ναι» στη δωρεά οργάνων και της χάρισαν ζωή.

«Είμαι ευγνώμον σε αυτή τη μάνα, λέει η Ιωάννα Λεβαντή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μάνα που είπε το μεγάλο ναι για τη μεταμόσχευση οργάνων. Αυτό το βράδυ έγινα 7 χειρουργεία από έναν άνθρωπο. ..11.21.24 υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν σε τεχνητό νεφρό, παιδιά που κλπ κλπ τίποτα να μήνα πάει χαμένο.

Μετά το χειρουργείο και όταν πλέον επέστρεψε στην Ελλάδα η Ιωάννα ίδρυσε τον «Σύλλογο Βαρέως Καρδιο-Πνευμονοπαθών», που είναι γνωστός σήμερα ως «ΣΚΥΤΑΛΗ». Σκοπός του η στήριξη της δωρεάς οργάνων.

Τα τελευταία χρόνια η Ιωάννα Λεβαντή κάνει αιμοκαθάρσεις. Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή ετών κατέστρεψε τους νεφρούς της. Η ίδια δεν πτοείται και συνεχίζει να ζει κάθε λεπτό με ευγνωμοσύνη.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης

Αφήστε μια απάντηση