Νέο κύμα κακοκαιρίας: Αίθριος καιρός σήμερα «προοίμιο» στην «Ωκεανίδα» (video)

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Αίθριος καιρός σήμερα «προοίμιο» στην «Ωκεανίδα» (video)

Καλός και ζεστός ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι και σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο από το βράδυ της Παρασκευής το σκηνικό αλλάζει και κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, που πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης μέσω της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη βουτιά της θερμοκρασίας –άνω των δέκα βαθμών Κελσίου- και τη σημαντική μεταβολή του καιρού. Ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» κάνει λόγο για κύμα κακοκαιρίας με ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά, όπως οι θυελλώδεις άνεμοι έως και 10 μποφόρ, οι χιονοπτώσεις και οι σφοδρές βροχοπτώσεις στις νότιες περιοχές της χώρας και συστήνει προσοχή στις μετακινήσεις.

Από το πρωί του Σαββάτου αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και από το βράδυ του Σαββάτου στα πεδινά της Θεσσαλίας και ημιορεινά της Στερεάς, κυρίως σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας, όπως και στην Πελοπόννησο.

Στην Κρήτη αναμένονται και πάλι έντονες βροχοπτώσεις. «Σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος στην Κρήτη ο χειμώνας είναι εξαιρετικά βροχοφόρος Στην τελευταία κακοκαιρία μετρήσαμε σε ένα τετραήμερο ύψη βροχής που αντιστοιχούν σε αυτό που μετράμε στην Αττική στη διάρκεια ενός έτους κατά μέσο όρο. Και αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής» είπε ο κ. Λαγουβάρδος.

Άλλο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, και έως 8-9 μποφόρ κατά περιόδους σε χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.
Ακολουθεί το βίντεο του meteo που προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες για την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της «Ωκεανίδας» μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής 24/02.

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση