Κενό ασφαλείας 19 ετών διορθώθηκε με την τελευταία αναβάθμιση του WinRAR

Το WinRAR είχε μία ευπάθεια η οποία επέτρεπε σε hackers να περνούν κακόβουλο λογισμικό σε οποιονδήποτε υπολογιστή, αρκεί ο κάτοχος του να είχε εγκατεστημένο το δημοφιλές πρόγραμμα διαχείρισης συμπιεσμένων αρχείων.

Τη συγκεκριμένη ευπάθεια ανακάλυψαν ερευνητές της Check Point Software Technologies, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι το WinRAR χρησιμοποιούσε ένα μη ασφαλές και παρωχημένο αρχείο DLL, από το 2006. Ο λόγος που το WinRAR έκανε χρήση του συγκεκριμένου αρχείου, ήταν για να μπορεί να υποστηρίζει πλήρως τα συμπιεσμένα αρχείου ACE.

Οι ερευνητές έχουν συντάξει μία αναλυτική δημοσίευση στην οποία εξηγούν πώς ανακάλυψαν το κενό ασφαλείας. Επίσης, κοινοποίησαν ένα μικρό βίντεο με το οποίο ενημερώνουν το κοινό για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει όσον αφορά το κενό ασφαλείας.

Στην ουσία, αν μετονομάσουμε ένα αρχείο ACE και του δώσουμε ως επέκταση αρχείου το RAR, τότε χρησιμοποιώντας το WinRAR μπορούμε να απελευθερώσουμε στον φάκελο “Εκκίνησης” του συγκεκριμένου υπολογιστή οποιοδήποτε πρόγραμμα θέλουμε. Κάτι που άμεσα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εκκινεί με την έναρξη των Windows.

Μόλις οι ερευνητές ενημέρωσαν την WinRAR Lab για το κενό ασφαλείας, η ομάδα ανάπτυξης ασχολήθηκε άμεσα με το θέμα, και με την έκδοση 5.70 beta 1 του προγράμματος διόρθωσε το εν λόγο σφάλμα. Συγκεκριμένα η WinRAR Lab αποφάσισε να σταματήσει πλήρως την υποστήριξη των αρχείων ACE. Κάτι απόλυτα λογικό, διότι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει τέτοια αρχεία είναι το WinAce, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από το 2007.

Δεν έχει γίνει σαφές αν οποιοσδήποτε χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη ευπάθεια τα τελευταία 19 χρονιά. Ωστόσο, το WinRAR έχει 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Οπότε, οποιοσδήποτε επίδοξος hacker θα είχε σίγουρα πολλές ευκαιρίες για δοκιμές όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή

The post Κενό ασφαλείας 19 ετών διορθώθηκε με την τελευταία αναβάθμιση του WinRAR appeared first on Techblog.gr, η τεχνολογία μας ενώνει.

Χάρης Αναγνωστόπουλος