Ευκλ.Τσακαλώτος: Εφικτή η συναίνεση για τα πλεονάσματα (video)

Ευκλ.Τσακαλώτος: Εφικτή η συναίνεση για τα πλεονάσματα (video)

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι πολύ υψηλός κυρίως για μια χώρα η οποία έχασε το 25% του ΑΕΠ της» επανέλαβε σε συνέντευξη του στο CNBC ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Απαντώντας δε στο ερώτημα αν συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του στόχου στα πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός υπό προϋποθέσεις.

«Η έκθεση των θεσμών στις 27 Φεβρουαρίου θα είναι θετική» εκτιμά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες, οι οποίες ωστόσο θα έχουν διευθετηθεί και νομοθετηθεί έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Όσον αφορά την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, ο ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι «δεν είναι ζήτημα αναγκαιότητας των χρημάτων, αλλά ζήτημα αξιοπιστίας.»

Απαντώντας σε ερώτηση για την διάθεση του πρώτου ελληνικού ομολογιακού δανείου και για τα επόμενα βήματα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε:

«Το χρέος μας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση μετά την καλοκαιρινή συμφωνία. Και γι ‘αυτό ήμασταν σε θέση να βγούμε στις αγορές πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες και γιατί οι επενδυτές είναι σίγουροι για την ελληνική οικονομία και τα spreads  μειώνονται από τότε που βγαίνουμε στις αγορές. Συνεπώς, πιστεύω ότι συνεχίζει με τη στρατηγική μεταρρύθμισης.  Δεν εκπλήσσουμε τους επενδυτές που παρέχουμε αυτή τη στρατηγική ανάπτυξης».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχειι η κρυφή ατζέντα», ενώ κατηγόρησε  τη Νέα Δημοκρατία ότι υπόσχεται τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις, χωρίς να είναι γνωστό από πού θα προέρχονται τα χρήματα».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1 /Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση