Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη στο CNBC, για φόρους, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη  στο CNBC, για φόρους, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη

Για μια «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναφερόμενος στο σχέδιό του να μειώσει τους φόρους για τις εγχώριες και τις ξένες επιχειρήσεις.

Η φορολογική μεταρρύθμιση που θα ελαφρύνει τα βάρη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα γίνει νόμος του κράτος, ήδη, μέσα στον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης, διαμηνύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προαναγγέλλει πως μετά από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε το 80% του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου να κατευθυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. «Αν έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 -για παράδειγμα- στο 3% ή στο 2,5%, αυτό δεν θα διαφοροποιήσει σημαντικά την ευρύτερη βιωσιμότητα του χρέους μας. Αλλά ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο θα ήταν μία ανταμοιβή για μία χώρα που υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, δέσμευσή μου ότι όποιος κι αν είναι ο δημοσιονομικός χώρος που μπορώ να διαπραγματευτώ, το 80% θα κατευθυνθεί σε μειώσεις φόρων» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNBC

Μεταξύ άλλων, ο κ Μητσοτάκης   επισημαίνει ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν πολύ», ότι έχουν επιβαρυνθεί από την υπερβολική λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι «επόμενες εκλογές θα αφορούν την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η ανάπτυξη του 2% δεν πρόκειται να κάνει την διαφορά και δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Έκανε λόγο για ανάπτυξη τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα στο 4% στόχος που θα ικανοποιεί και τους πιστωτές μας

«Θα στείλουμε επίσης ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές ότι μιλάμε σοβαρά. Έχω δεσμευθεί να καταφέρω να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα σε 18 μήνες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόσφατη έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα αλλά και για το ενδιαφέρον που αρχίζουν να δείχνουν θεσμικοί επενδυτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Προφανώς και μας ενδιαφέρει να προσελκύσουμε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, οι αγορές θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψιν τους και την πιθανή πολιτική αλλαγή. Εάν οι αγορές, μάλιστα, πεισθούν από την προοπτική που τους παρουσιάζουμε, είναι πολύ πιθανό ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται, ήδη, από τώρα ενόψει των εκλογών. Και αυτό θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα. Ουδέποτε υπήρξα αυτός που υπονομεύει τη χώρα του για να κερδίσει οποιουδήποτε είδους πολιτικό όφελος. Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα το 2014 να αποθαρρύνει τους επενδυτές για να μην επενδύσουν στην Ελλάδα. Εγώ ποτέ δεν έλεγα κάτι τέτοιο και πάντα θα λέω επενδύστε στην Ελλάδα, επενδύστε στη χώρα μας.

Αν θέλετε να το κάνετε, μάλιστα, περιμένοντας μία πολιτική αλλαγή,θα έχετε το πλεονέκτημα να πλοηγείστε των εξελίξεων. Επομένως, σημείωσε ο κ Μητσοτάκης, υποστηρίζω πως αν οι αγορές αντιδράσουν θετικά στο διάστημα των επόμενων μηνών, αυτό θα ήταν μία πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Σε μία εποχή που μιλάμε πολύ για τους λαϊκιστές, για τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις απειλές τής πολιτικής αστάθειας, μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει μία κεντροδεξιά, μετριοπαθής, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική εντολή, εκτίμησε  ο πρόεδρος της ΝΔ . Αυτό θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος και ότι ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας θα έχει βγει πια από την εξίσωση, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης

 

 

 

 

Πηγή: CNBC , ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση