Υπέρβαση €706 εκατ. στο πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο (video)

Υπέρβαση €706 εκατ. στο πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο (video)

Με υπέρβαση της τάξεως των 706 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου έκλεισε ο πρώτος μήνας του 2019 όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε πριν από λίγο την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με παραγωγή υπερ-πλεονάσματος ξεκίνησε η φετινή χρονιά, μιας και αντί για έλλειμμα 103 εκατομμυρίων ευρώ, τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν πλεόνασμα 603 εκατομμυρίων. Το πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συγκράτηση δαπανών κατά 796 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, μειωμένα κατά 152 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ήταν τα έσοδα.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.224 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 187 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 244 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 35 εκατ. ευρώ από το στόχο (278 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Εξάλλου εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το επόμενο βήμα είναι η σχετική νομοθέτηση. Η αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται πως θα συμβάλλει στην αύξηση της χρηματοδότησης στην αγορά μέσω των δανείων που θα χορηγεί για προώθηση αναπτυξιακών πλάνων, μέσω πόρων που θα προκύψουν από την διαδικασία της μόχλευσης, σε συνδιασμό με πόρους από τον ιδιωτικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Θ. Τσίρος

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση