Σε απολογία 13 άτομα για επισφαλή δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας

Σε απολογία 13 άτομα για επισφαλή δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας

Συνολικά 13 άτομα καλούνται να απολογηθούν για δάνεια ύψους 134 εκ.ευρώ που δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2002-2005, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις στην εταιρεία εσωρούχων-ενδυμάτων SEX FORM, η οποία πτώχευσε το 2008.

Ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Σωτήρης Τσουβαλάς τους καλεί κατά περίπτωση για τα αδικήματα: της απιστίας, της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και της άμεσης συνέργειας σε αυτή, και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος, μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας που άναψαν το «πράσινο» φως για τα δάνεια, καθώς και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.

Η έρευνα για τα δάνεια της ΑΤΕ, που μπήκε σε ειδική εκκαθάριση το 2012, ξεκίνησε το 2015 όταν ο τότε Υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης έστειλε πόρισμα «φωτιά» της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προς τις Εισαγγελικές Αρχές. Από αυτό προέκυπτε πως η ζημία της Τράπεζας από τα «θαλασσοδάνεια» που χορήγησε την περίοδο 2000-2012 αγγίζει τα 5 δις ευρώ.

Έκτοτε ξεκίνησε έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος όλων αυτών των δανείων. Βάσει του πορίσματός της για την SEX FORM, υπήρχαν κραυγαλέες παρατυπίες ως προς τη διαδικασία χορηγήσεων προς την εταιρεία αλλά και αδυναμία προσδιορισμού του που κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού από τους μετόχους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση