Η ελεύθερη είσοδος στα Στενά του Κερτς στην ατζέντα της επόμενης συνόδου ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η ελεύθερη είσοδος στα Στενά του Κερτς στην ατζέντα της επόμενης συνόδου ΥΠΕΞ της ΕΕ

Tο ζήτημα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Κερτς θα συζητήσουν oι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προγραμματισμένη σύνοδό τους στις 18 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στους δημοσιογράφους.

«Θα συζητήσουν την κατάσταση πέριξ της Αζοφικής Θάλασσας και την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της ζώνης, καθώς και την ενδεχόμενη κοινωνικο-οικονομική στήριξη της περιοχής εκ μέρους της ΕΕ, όπως και το ζήτημα του πώς θα διασφαλισθεί η ελεύθερη διέλευση μέσω του πορθμού του Κερτς» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αναμένεται να υπάρξει τελικό κείμενο για την Ουκρανία, ωστόσο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ακόμη φορά «θα καλέσει την Ρωσία να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναυτικούς και να διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα μέσω του Πορθμού του Κέρτς».

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που συμμετείχαν στην συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ, μετέδωσε ότι η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα που εμπλέκονται στο περιστατικό που σημειώθηκε στα Στενά του Κερτς τον περασμένο Νοέμβριο.

Τον περασμένο Νοέμβριο τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, παραβίασαν, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, τους κανόνες διέλευσης των Στενών του Κερτς από την Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική. Στις προειδοποιήσεις της ρωσικής ακτοφυλακής και του ρωσικού στόλου τα τρία ουκρανικά πλοία δεν ανταποκρίθηκαν. Οι ρωσικές αρχές για να παρεμποδίσουν την πορεία τους άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά τρεις Ουκρανοί στρατιωτικοί. Τα πλοία συνελήφθησαν όπως και όλα τα πληρώματα των ουκρανικών πλοίων και κρατούνται μέχρι σήμερα.

Πηγή: Tass, AΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση