«Κίτρινα Γιλέκα»: 8.400 συλλήψεις- 1.800 καταδίκες

«Κίτρινα Γιλέκα»: 8.400 συλλήψεις- 1.800 καταδίκες

Περίπου 8.400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την αρχή της κινητοποίησης των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από σχεδόν τρεις μήνες και 7.500 έχουν προφυλακισθεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως σχεδόν 1.300 αστυνομικοί, χωροφύλακες και πυροσβέστες έχουν τραυματισθεί «από μικρές ομάδες που εμπνέονται από το μίσος» από την αρχή της κινητοποίησης, στις 17 Νοεμβρίου.

Ο Κριστόφ Καστανέρ επανέλαβε πως η κυβέρνηση «είναι αντίθετη» σε οποιαδήποτε αμνηστία για τα «Κίτρινα Γιλέκα», όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στα τηλεοπτικά δίκτυα LCI και RTL.

«Το μήνυμά μου είναι σαφές: οποιαδήποτε ζημιά, οποιαδήποτε επίθεση θα διώκεται και θα τιμωρείται», δήλωσε ο Καστανέρ απορρίπτοντας τα αιτήματα για αμνηστία που διατυπώνονται στους κόλπους των «Κίτρινων Γιλέκων», όπως και μεταξύ πολιτικών.

Από την αρχή της κινητοποίησης η δικαιοσύνη έχει ανακοινώσει σχεδόν 1.800 καταδίκες. Σχεδόν 1.500 υποθέσεις δεν έχουν ακόμη εκδικασθεί.

Μετά από περίπου τρεις μήνες διαδηλώσεων το 56% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Elabe για το δίκτυο BFMTV, υποστήριξε ότι το κίνημα θα πρέπει να σταματήσει τις εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις. Η υποστήριξη μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, καθώς δύο στους τρεις (64%) πιστεύουν ότι οι εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες δεν αντανακλούν πλέον τις αρχικές επιδιώξεις.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση