Πυρετός διαβουλεύσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας (video)

Πυρετός διαβουλεύσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας (video)

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την προστασία της κύριας κατοικίας, προκειμένου να ψηφιστεί ο νέος νόμος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας και επιτηδευματιών που έχουν λάβει δάνειο με προσημείωση της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι και το 80% των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσαν- υπό προϋποθέσεις- να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εάν πάρουν σάρκα και οστά τα σενάρια που επεξεργάζονται τις τελευταίες ώρες κυβέρνηση και τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που κερδίζει έδαφος βασίζεται στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου που έχει «κοκκινίσει».

Θέμα «κλειδί» είναι το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Τα σενάρια είναι πολλά και ξεκινούν από τα 200.000 ευρώ και φθάνουν τα 120.000 ευρώ, ωστόσο όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι είναι νωρίς να θεωρήσουμε ότι θα υιοθετηθούν μία από τις δύο προτάσεις. Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα όπως τι θα γίνεται με το συγκεκριμένο δάνειο από τη στιγμή που θα μπαίνει σε μία πλατφόρμα που θα την έχουν οι τράπεζες, τι γίνεται με το επιτόκιο του δανείου, αν θα είναι σταθερό, ή κυμαινόμενο, αν θα δίνεται περίοδος χάριτος κλπ.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλης

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση