«Άνδρας Πρότυπο»: γράφει η Τέσσα Δουλκέρη

«Άνδρας Πρότυπο»: γράφει η Τέσσα Δουλκέρη
ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Με το προηγούμενο βιβλίο μου ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ – η κατασκευή της ΕΙΚΟΝΑΣ προσπάθησα να αναλύσω την κατασκευή της ΕΙΚΟΝΑΣ ενός δημόσιου προσώπου [ηθοποιού]. Με το καινούργιο μου βιβλίο ΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ προσπαθώ να αναλύσω τη διαδικασία ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, να σχολιάσω τον ρόλο που παίζουν οι διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο πρόσωπο. Έκρινα ότι ένας πολιτικός είναι πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα. Δεν ήταν στόχος μου να δώσω τις προδιαγραφές ενός άνδρα πρότυπου. Μπορεί όμως και μέσα από τις γραμμές να διαγράφεται.

Ο Ίων Μότσαρης, ώριμος πολιτικός, πρώην βουλευτής κλείνει το γραφείο του και αποφασίζει να φύγει ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό εκτός Ελλάδας, για μερικούς μήνες. Οι λόγοι-στόχοι του ταξιδιού του παραμένουν άγνωστοι. Τελικά η φυγή του διαρκεί δέκα ολόκληρα χρόνια. Επιστρέφοντας εμφανίζεται και πάλι στην επικαιρότητα συμμετέχοντας σ’ ένα παιχνίδι που διοργανώνεται από ένα περιοδικό για την ανάδειξη του ΑΝΔΡΑ της δεκαετίας, μεταξύ των ανδρών που είχαν αναδεχθεί ως ΑΝΔΡΕΣ της χρονιάς πριν από 10 χρόνια.

Στη συνέντευξη, αναλύονται επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα όπως η Άσκηση πολιτικής (Κατασκευή της κοινής γνώμης και των προτύπων, Εξουσία-Μετριότητες-Συναλλαγές-Ανταγωνισμός, κ.λπ.), η Πατρότητα, οι απόγονοι, οι σχέσεις των φύλων, η φιλία, ο έρωτας, το σεξ , η εικόνα της Γυναίκας, κ.ά. Το ενδιαφέρον στη συνέντευξη είναι ότι παρουσιάζονται αναρτήσεις στο διαδίκτυο, γράμματα που στέλνονται ηλεκτρονικά, ή ταχυδρομικά από άτομα που τον είχαν γνωρίσει και πολλά ακόμα.

Κύριος στόχος των αρνητικών αντιδράσεων είναι η απειλή της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ του Ίωνα Μότσαρη, αλλά ακόμη και της προσωπικής του ΓΑΛΗΝΗΣ.

Η συνέντευξη κυλάει ομαλά, όταν λίγο πριν από το τέλος, αλλάζει το σκηνικό. Στην τελευταία σκηνή, δύο απρόσμενες επισκέψεις από το παρελθόν, έρχονται να ταράξουν την συνείδηση του Ίωνα. Δυο συνταρακτικά μυστικά θα αποκαλυφθούν στον ίδιο. Θα πάρουν δημοσιότητα; Ποια θα είναι η έκβαση της ιστορίας; Θα ξεπεράσει τους σκοπέλους ο Ίων Μότσαρης; Θα υπάρξει ανατροπή;

Μια συνέντευξη τόσο ζωντανή και τόσο πραγματική που ψάχνει ο/η αναγνώστης/στρια να βρει «ποιος κρύβεται πίσω από τον Ίωνα Μότσαρη;»

Ένα βιβλίο-δοκίμιο με θεατρική γραφή και πλοκή που διαβάζεται ευχάριστα, διασκεδάζει τον αναγνώστη, κρατώντας το ενδιαφέρον του μέχρι τέλους. Παράλληλα όμως εμπλουτίζει τις γνώσεις του κοινού, προβληματίζει το κοινό για τα πολιτικά ή τα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται στη συνέντευξη.

Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για τη δημοσιογραφική κοινότητα, για τους επικοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες τους κοινωνικούς επιστήμονες γενικά αλλά και το ευρύ κοινό που αρέσκεται να διαβάζει τις ζωές των διασήμων προσώπων.

Τέσσα Δουλκέρη

Το βιβλίο της Τέσσας Δουλκέρη Άνδρας Πρότυπο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση (σελ.: 218, τιμή: €10,60).

Η Τέσσα Δουλκέρη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Έχει Πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από το ΑΠΘ, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Παρισιού 1-Σορβόννη και Διδακτορικό Δίπλωμα Επιστήμης της Πληροφόρησης –Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Παρισιού 2-Πανθεόν-Σορβόννη.

Έκανε πρακτική άσκηση στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στη Γαλλική Τηλεόραση (πρώτο κανάλι) στο Παρίσι.

Δίδαξε ως Ειδική Επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο ανταλλαγών διδασκόντων του προγράμματος ERASMUS-SOCRATES δίδαξε σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες για θέματα της ειδικότητάς της. Επίσης στη Κίνα, Βραζιλία και ΗΠΑ στο πλαίσιο διμερών Συμφωνιών του ΑΠΘ.

Τα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαζήση είναι: Κοινωνιολογία της Διαφήμισης, Διαφήμιση και Επικοινωνία, Ελληνική Τηλεόραση, Αγνή Δηαγά, Ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις, Αθλητισμός, Κοινωνία και ΜΜΕ, Το Είδωλο: Η κατασκευή της εικόνας, κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει πέντε ντοκιμαντέρ.

www.ert.gr

Μαρία Σφυρόερα