Η νέα «ανθρωπογεωγραφία» στο κοινοβούλιο μετά και τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ (video)

Η νέα «ανθρωπογεωγραφία» στο κοινοβούλιο μετά και τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ (video)

Αλλάζει η «ανθρωπογεωγραφία» στο κοινοβούλιο, καθώς, μετά το Ποτάμι, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα έμειναν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Οι 5 βουλευτές του Πάνου Καμμένου θα λογίζονται ως ανεξάρτητοι, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 21, ενώ ο κ. Καμμένος δεν θα απολαμβάνει τα προνόμια αρχηγού κόμματος.

Τίτλους τέλους στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με την ανάγνωση της διαγραφής Παπαχριστόπουλου από το προεδρείο της Βουλής.

Από την Ολομέλεια, ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε οργανωμένο σχέδιο πραξικοπηματικής διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.
Σε σκληρό ύφος η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήκωσε το γάντι και κατηγόρησε τον πρώην εταίρο του ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, κατηγορεί ξανά την Έλενα Κουντουρά και τους κυρίους Κόκκαλη και Κουίκ για πολιτική συναλλαγή και επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να απαλλοτριώσει έναν-έναν τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. με προσφορά ανταλλαγμάτων σε κυβερνητικές θέσεις. Μπήκε δηλαδή σε ξένο σπίτι με σκοπό να πάρει τα παιδιά. Και μάλιστα ένας άνθρωπος που είχε το ελευθέρας να μπαίνει στο σπίτι…» είπε.

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, όπως και ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι θα πράξει, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές.

Η έδρα πλέον περνάει στον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, που είτε την κρατήσει είτε όχι, η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ παραμένει δεδομένη. Πλέον τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και οι βουλευτές του είναι ανεξάρτητοι.

«Το παράδειγμα του Σαμαρά είναι ατυχέστατο (…) Βεβαίως για τη Μακεδονία θα τον οδηγούσαμε εκτός πρωθυπουργικού θώκου» είπε  εκπρόσωπος ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Μετά και την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, οι ισορροπίες στη Βουλή αλλάζουν άρδην.

Της διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, προηγήθηκε η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, όταν Αμυράς και Ψαριανός ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί και η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη που είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Δημοκρατική Συμπαράταξη διέγραψε τον συνεργαζόμενο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, χάνοντας έτσι μία έδρα.

Την ίδια στιγμή, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, 6 βουλευτές -που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ- έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ανάμεσά τους και ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

Μετά και τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών έχει αυξηθεί στους 21.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-βίντεο: Μ. Παπαδάκη

www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση