Τα Ολυμπιακά μετάλλια του 2020 θα είναι εν μέρει φτιαγμένα από μεταχειρισμένα iPhone

Η οργανωτική επιτροπή του Τόκυο για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ανακοίνωσε ότι αναμένεται να πετύχει το σχέδιό της να κατασκευάσει τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια των αθλητών από ανακυκλωμένα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Verge” τα ηλεκτρονικά απόβλητα που χρησιμοποιήθηκαν περιελάμβαναν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια απορριφθέντα smartphones. Η επιτροπή αναφέρει ότι υπήρξε “τεράστια υποστήριξη από το κοινό και τις εταιρείες σε ολόκληρη την Ιαπωνία καθώς και από Ιάπωνες και διεθνείς αθλητές” με αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές να συγκεντρώσουν περίπου 47.488 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που παρέμειναν εκτός χρήσης και παραδόθηκαν στα καταστήματα NTT Docomo. Οι σταθμοί συλλογής τοποθετήθηκαν επίσης σε ταχυδρομικά γραφεία και άλλα δημόσια κτίρια. Ο στόχος της επιτροπής για 2,7 τόνους χαλκού επιτεύχθη τον περασμένο Ιούνιο, ενώ από τον Οκτώβριο έχει επιτευχθεί το 93,7% του στόχου για τον χρυσό (30,3 κιλά) και το 85,4% του στόχου για το ασήμι (4,1 τόνοι).

Τα στοχευμένα ποσά χρυσού και αργύρου δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί ακόμα, αλλά βάσει του αριθμού των συσκευών που έχουν ήδη συλλεχθεί, η επιτροπή του Τόκυο 2020 αναφέρει ότι θα υπάρχει αρκετό υλικό για την επίτευξη του στόχου. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 31 Μαρτίου και τα σχέδια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Μετάλλων θα αποκαλυφθούν αυτό το καλοκαίρι.

Το σχέδιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του περασμένου έτους, αλλά δεν ήταν γνωστό τότε πόσο εφικτό ήταν για να γίνει πράξη. Η μη κυβερνητική οργάνωση που κατέληξε στην ιδέα γνώριζε ότι υπήρχαν αρκετά ηλεκτρονικά απόβλητα εκεί έξω, αλλά έπρεπε να οργανώσει έγκαιρα την συλλογή τους.

Το χρυσό και το ασήμι που περιέχονται στα ηλεκτρονικά απορρίμματα της χώρας αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 16% και το 22% της παγκόσμιας προσφοράς, και ο εφοδιασμός με ηλεκτρονικά απόβλητα θα πρέπει να ήταν επαρκής για την κατασκευή των ολυμπιακών μεταλλίων. Τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 παρήχθησαν από 9,6 κιλά χρυσού, 1.210 κιλά ασημιού και 700 κιλά χαλκού. Το 2014 η Ιαπωνία ανέκτησε 1,43 κιλά χρυσού, 1.566 κιλά ασημιού και 1.112 κιλά χαλκού από τις απορριπτόμενες συσκευές.

Η Apple αποτελεί έναν ισχυρό υποστηρικτή στην ανακύκλωση των προϊόντων της. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των iPhone, το 2013, με μεταχειρισμένες και επισκευασμένες συσκευές τηλεφώνων να πωλούνται ξανά μέσω της αγοράς μεταχειρισμένων και την αποστολή των μη επισκευάσιμων συσκευών προς ανακύκλωση.

Η Apple εισήγαγε το Liam, ένα ρομπότ αποσυναρμολόγησης iPhone, το 2016, και μια πιο προηγμένη έκδοση, την Daisy, πέρυσι. Η Apple δεσμεύτηκε επίσης το 2017 να σταματήσει να βασίζεται στην εξόρυξη των πρώτων υλών και να κατασκευάσει όλα τα προϊόντα της από ανακυκλωμένα υλικά. Έχει επίσης αρχίσει τη δημιουργία περιβαλλοντικών εκθέσεων για συγκεκριμένα μοντέλα προϊόντων της.

Πηγή

The post Τα Ολυμπιακά μετάλλια του 2020 θα είναι εν μέρει φτιαγμένα από μεταχειρισμένα iPhone appeared first on Techblog.gr, η τεχνολογία μας ενώνει.

Δημήτρης Θεοδώρου