Επεισοδιακή διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» για 13ο Σάββατο-Σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή

Επεισοδιακή διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» για 13ο Σάββατο-Σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή

Στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων κατέβηκαν και σήμερα για χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχοντας στη «13η πράξη» των «κίτρινων γιλέκων». Οι διαμαρτυρίες σημαδεύτηκαν από επεισόδια αλλά και από το σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτή στα χέρια του οποίου έκσασε ένα δακρυγόνο, με σοκαριστικές εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ.

Πρόκειται για έναν 30χρονο διαδηλωτή που έχασε το χέρι του στην προσπάθειά του να απομακρύνει ένα δακρυγόνο που έπεσε στα πόδια του, την ώρα που βρισκόταν μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου. Αστυνομικοί ανέφεραν ότι έχασε 4 δάκτυλα, ωστόσο οι εικόνες από τη στιγμή του ατυχήματος που βιντεοσκόπησε αυτόπτης μάρτυρας -ο οποίος μάλιστα είπε ότι επρόκειτο για «βομβίδα κρότου-λάμψης» από εκείνες που εκτόξευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα- δείχνουν πολύ σοβαρότερο τραυματισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχαν στις διαδηλώσεις 12.100 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 4.000 στο Παρίσι, αριθμοί που αμφισβητούνται έντονα από τα «κίτρινα γιλέκα».

Στη γαλλική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Ηλύσια Πεδία το μεσημέρι. Επεισόδια ξέσπασαν όταν η πορεία έφτασε στο ύψος της Εθνοσυνέλευσης.

Σποραδικά επεισόδια σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, που έφτασε νωρίς το απόγευμα κοντά στον Πύργο του Άιφελ, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

ΙΧ και ένα περιπολικό πυρπολήθηκαν ενώ έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και καταστημάτων.

Στο Μπορντό, αρκετές χιλιάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, από την οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια. Πολυάριθμη ήταν και η συγκέντρωση που οργανώθηκε την ίδια ώρα στη Λιόν όπως και στη Ντιζόν.

Στη Ρεν έκαναν την εμφάνισή του τα «κόκκινα μολύβια». Πρόκειται για καθηγητές που αντιδρούν στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια και ανώτερη εκπαίδευση.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση