Στους 38 οι νεκροί από την εποχική γρίπη

Τριάντα οκτώ άνθρωποι, ηλικίας 25 μέχρι και 90 ετών (μεταξύ τους και 2 παιδιά), έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, ενώ μόνο την τελευταία βδομάδα έχουν πεθάνει 20 άνθρωποι. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 165 άτομα με επιπλοκές από τον ιό της γρίπης.

Το 75% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από τη γρίπη αφορά σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, από τους θανόντες μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τα 9 παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, κανένα δεν είχε εμβολιαστεί, αν και είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, έως το τέλος της άνοιξης θα έχει προσβληθεί από τον ιό το 10% – 15% των κατοίκων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, αναφέρθηκε ότι δεν συνιστάται το κλείσιμό τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβάλλει στον περιορισμό της γρίπης και είναι ένα μέτρο που συνιστάται μόνο σε περίπτωση πανδημίας. Σημειώθηκε επίσης ότι το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχει γρίπη αλλά κάποια άλλη ίωση.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με χρόνια νοσήματα, με ηλικία άνω των 60 ετών κ.ά.). Την ίδια ώρα, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο και πέντε ότι έχει παραγγείλει επιπλέον 50.000 εμβόλια, δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών ότι δεν μπορούν να βρουν εμβόλιο.Ευθύνη του κράτους η δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη όλου του λαού

Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κρατική ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να περιορίζεται σε προτροπές για εμβολιασμό και στη συστηματική καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης. Ηδη αυτή η πολιτική αντανακλάται σε δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο, από μια επιδημία που είναι αναμενόμενη.

Υπενθυμίζουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους, αλλά πληρώνεται από τους ασθενείς. Παράλληλα, πρέπει να υπολογιστεί η δαπάνη για κάθε εμβολιασμό που πραγματοποιείται στα ιδιωτικά ιατρεία καθώς και τα έξοδα μετακίνησης των οικογενειών, ιδιαίτερα από τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες και πολλές φορές ούτε και ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί.

Ολα αυτά αποτελούν εμπόδιο στον μαζικό γενικό εμβολιασμό και μαρτυρούν την κατεύθυνση κι αυτής της κυβέρνησης να περιοριστεί η κρατική ευθύνη για τους εμβολιασμούς.

Ρίχνοντας έμμεσα την ευθύνη στους πολίτες που δεν εμβολιάζονται, η κυβέρνηση επιδιώκει να συσκοτίσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τις ελλείψεις σε ενημέρωση, προσωπικό, εξοπλισμό, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, όταν μάλιστα ασθενείς οι οποίοι «καταλήγουν», φαίνεται είτε να καθυστέρησαν να πάνε στο γιατρό λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω των ανεπαρκέστατων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η σοβαρή έλλειψη στα μεγάλα αστικά κέντρα έως και η ανυπαρξία δημόσιων υποδομών στις απομακρυσμένες περιοχές βάζουν εμπόδια και στους εμβολιασμούς.

Η δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη σε δημόσιες δομές όχι μόνο των ευπαθών ομάδων, αλλά όλου του λαού είναι ευθύνη του κράτους, το οποίο οφείλει να εξασφαλίσει εξοπλισμένες κινητές μονάδες, με επαρκή ποσότητα όλων των εμβολίων, με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός.

Το ίδιο επαρκή πρέπει να είναι και τα κατάλληλα τεστ ανίχνευσης του ιού, τα δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ κ.ο.κ. Να υπάρξει καταγραφή, υποχρεωτική και δωρεάν εφαρμογή και παρακολούθηση των εμβολιαστικών αναγκών του πληθυσμού από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη. Να αναπτυχθούν δημόσια Κέντρα Υγείας με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση που θα καλύπτουν πανελλαδικά τις εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού. Να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όσα εμβόλια είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά και να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Η αποζημίωση όλων των εμβολίων να γίνεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση