Βουλή: Συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (video)

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (video+live)

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που ολοκληρωθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία. Το πρωτόκολλο υπερψηφιστήκε με 153 ναι, 140 όχι και ένα παρών από τον Γ. Ψαριανό. Νωρίτερα, σημειώθηκε αντιπαράθεση Τσίπρα-Καμμένου. «Θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα». Να `στε καλά», είπε ο Πάνος Καμμένος και αποχώρησε,από την αίθουσα. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για κινδυνολογία και για έλλειψη επιχειρημάτων. Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βιώνουμε εθνική καταστροφή με εκβιασμούς και παζάρια»,είπε. «Η συμφωνία Τσίπρα-Ζαεφ έγινε για να μαντρωθεί ο γειτονικός λαός στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ένα χαρτί είχαμε να πιέζουμε τα Σκόπια, το ΝΑΤΟ, και το απεμπολούμε σήμερα», παρατήρησε ο Βασίλης Λεβέντης.

Αλ. Τσίπρας:»Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι»

«Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας, διότι όλος ο λαός θα κατανοήσει ότι το σχήμα που είχατε στήσει με ψευδείς μετρήσεις ήταν μια φενάκη που εσείς στήσατε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ψευδή εικόνα», είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του. «Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές. «Έχουν διαψευστεί όλα τα αφηγήματα σας», πρόσθεσε.

«Κύριε Μητσοτάκη, κάτι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη συνεδρίαση προφανώς (για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών) και σήμερα ήρθατε πάλι να επαναλάβετε τα ίδια επιχειρήματα. Τα ακούσαμε και τα ξανακούσαμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κινδυνολόγησε πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό θέμα της δημόσιας υγείας, μιλώντας για τη γρίπη. «Σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας», είπε αναφορικά με την παρέμβαση που ζήτησε και έκανε προηγουμένως ο κ. Ξανθός.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε παράλληλα τη θέση που είχε εκφράσει προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης για τον αριθμό των κλινών στα νοσοκομεία, επί των οποίων προέβη σε σύγκριση.

Κ.Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης

«Αντί να πάει σε εκλογές όπως θα όφειλε ο κ.Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει την χώρα. Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς και όλοι έχουν αντιληφθεί πλέον τα παζάρια που έχουν γίνει. Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω; Ενας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα Οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα και όσο συντομότερα γίνουν τόσο το καλύτερο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υποχρεωμένοι- να αποκαλούμε «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό μας δεσμεύει νομικά. Να το χαίρεστε το erga omnes της συγκυβέρνησής σας κύριοι βουλευτές και κύριε Τσίπρα. Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκη.ς

«Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα»

Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Αντίθετα, η Μακεδονία μας, προσδιορίζεται ως «η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους», κατήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης και επεσήμανε: «Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εθνική στρατηγική. Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ. Σας διέψευσαν, όμως, και τα πρακτικά της Σύσκεψης Αρχηγών των Σκοπίων που διέρρευσαν. Εκεί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί ομολογούσαν ότι ανέκαθεν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. Όπως και το ΝΑΤΟ, βέβαια, ύστερα από δική μας παρέμβαση. «Macedonian language is unacceptable to one NATO delegation», σημείωνε σε επίσημο έγγραφό του, από το 2000. Δεν θα πω ποτέ εγώ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα». Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίζει και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει.Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις «αγανακτισμένες» κρεμάλες στο Γιατί είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ.Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες», πρόσθεσε ο αρχηγός της Ν.Δ. «Επί της αρχής η Ν.Δ. δεν είχε αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Έχει όμως αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα», ανέφερε, καταγγέλλοντας παράλληλα «τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση-κουρελού».

Με αναφορά στους θανάτους από την γρίπη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γρίπη, ανέφερε προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και εξήγησε: 40 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους και πολλοί νοσηλεύονται και νοσούν από τον ιό της γρίπης. Είναι γεγονός απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα, δεν προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού ή στον εφοδιασμό των φαρμακίων. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της. Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας. Δρομολογείται μέσα από διαδικασια που ευτελίζει τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει τον κ. Τσίπρα προσωπικά απαξιωμένο.

Αλ.Τσίπρας: Με θάρρος, τόλμη, αποφασιστικότητα, έλυσα ένα θέμα προς όφελος της πατρίδας μας. Αυτό έπραξα κύριε Καμμένο

«Όπως είδατε είμαι εδώ, όχι για να ακολουθήσω την εντατική προσπάθεια που καταβάλετε τις τελευταίες μέρες να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας των 4 τελευταίων ετών. Δεν θα μπω σε ψυχαναλυτικές αναλύσεις», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει στον Π. Καμμένο, έπειτα από την ομιλία του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ.

«Αναφερθήκατε 4 φορές, λες και κάποιος σας το ζήτησε, ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρες στη διαπλοκή και στη ΝΔ και μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι ενός αγαπημένου ποιήματος, το οποίο σας το αφιερώνω κ. Καμμένο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο ποίημα «η Πόλις», του Κωνσταντίνου Καβάφη: «Καινούριους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί».

«Και σας το αφιερώνω», είπε, «κυρίως γιατί πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια από σήμερα, ίσως και σε λίγους μήνες, αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε 4 χρόνια τώρα». Ο πρωθυπουργός τόνισε: «σας διαβεβαιώνω ότι θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε επί 4 χρόνια, μπροστά σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς».»Και θα με ευγνωμονεί πιστεύω», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αριστεροί και δεξιοί, διότι με θάρρος, με τόλμη με αποφασιστικότητα, προχώρησα μπροστά προκειμένου να λύσω ένα θέμα προς όφελος του εθνικού συμφέροντος προς όφελος της πατρίδας μας». «Αυτό έπραξα κύριε Καμμένο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την απάντηση του στον Πάνο Καμμένο.

Φ. Γεννηματά: Δώσατε αυτό που κανένας προηγούμενος πρωθυπουργός δεν παραχώρησε

«Να ξέρετε καλά κύριε Τσίπρα. Ο,τι και να κάνετε ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα την συμψηφίσει με επιδόματα που με αγωνία δίνετε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «με την υπογραφή του διατηρεί ζωντανή την ρίζα του αλυτρωτισμού». ‘Εχω πει πολλές φορές ότι υπάρχει θέμα δημοκρατίας στον τόπο. Προστέθηκαν τώρα και μηνύσεις για εκβιασμούς», τόνισε η κ. Γεννηματά και απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να δώσει «τέλος στην παρακμή». «Ενα πράγμα μπορείτε να κάντε και κάντε το σήμερα. Ορίστε τώρα εκλογές για να απαλλαγεί η χώρα από εσάς», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Δ. Κουτσούμπας: Η συμφωνία άλλος ένας κρίκος ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων

«Η συμφωνία Τσίπρα-Ζαεφ έγινε για να μαντρωθεί ο γειτονικός λαός στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι συμφωνία είναι άλλος ένας κρίκος ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων, μαγνήτης νέων κίνδυνων και κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η κυβέρνηση γίνεται το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή γι’ αυτό δεν κρύβουν τη χαρά τους οι αξιωματούχοι που έσπευσαν να χαιρετήσουν την κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «γελοιοποιούνται σε καθημερινή βάση» μιλώντας για συμφωνία εκτός ιμπεριαλισμού. «Πόση ασφάλεια μπορεί να νιώθουν οι λαοί στα Βαλκάνια, από την ενίσχυση αυτών των σχεδιασμών;» είπε ο γγ του ΚΚΕ και επισήμανε ότι οι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, παραπέμπουν ουσιαστικά σε πολεμική προπαρασκευή.

Ταυτοχρόνως αναφέρθηκε και στις «αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την υπεράσπιση και προώθηση γεωπολιτικών σχεδίων και ανταγωνισμών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πλήρως στρατευμένη στον νατοϊκό στόχο για τη διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο και την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή». Όπως μάλιστα είπε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και διεκδικεί να κατοχυρώσει ρόλο του προτιμώμενου εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κρίση στη Βενεζουέλα και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ξένες κυβερνήσεις να νομιμοποιούν ανδρίκελα που οι ίδιες έχουν επιλέξει». «Η Ευρώπη ήδη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο. Η Ευρώπη του Σάντσεθ, του Κόστα και όλων αυτών των Σοσιαλδημοκρατών που φιγουράρουν πρώτοι και καλύτεροι στο ονομαζόμενο προοδευτικό μέτωπο που θέλετε να φτιάξετε στην Ευρώπη, αυτοί είναι οι πρώτοι που έτρεξαν να στηρίξουν το πραξικόπημα των Αμερικανών στη Βενεζουέλα», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατήγγειλε:
«Έτσι ξεκινάει η πρόοδος σας. Με ανοιχτές επεμβάσεις στα εσωτερικά χωρών. Πρόκειται για πρόκληση και προσβολή στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε βάρος και των λαών των Βαλκανίων, και της Μέσης Ανατολής και αλλού», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Β. Λεβέντης: Η μειοδοσία δεν θα περάσει

«Ενα χαρτί είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Το χαρτί του ΝΑΤΟ. Αυτό το χαρτί σχίζουμε σήμερα. Δεν θα έχουμε πια κανένα χαρτί», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. «Η μειοδοσία δεν θα περάσει. Θα ζητήσουμε δημοψήφισμα μετά τις εκλογές για να στηρίξουμε κυβέρνηση. Αυτές οι εκλογές θά’ναι εκλογές ανατροπής». πρόσθεσε.

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες

«Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ. Να πάρουμε πρωτοβουλίες και να βγούμε κερδισμένοι από τη Συμφωνία. Να τους φέρουμε κοντά μας, να συνεργαστούμε να τους βοηθήσουμε, να τους παρέχουμε στρατιωτική εκπαίδευση και να εντείνουμε την εμπορική και επιχειρηματική μας δραστηριότητα» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του.

«Εκπλήσσομαι γιατί έχουμε έναν κυβερνητικό σχηματισμό ο οποίος θα ψηφίσει υπέρ μιας Νατοϊκής επιλογής αλλά ταυτόχρονα αυτός ο ίδιος χειροκροτεί το καθεστώς Μαδούρο. Εκπλήσσομαι επίσης γιατί εκ δεξιών μου υπάρχει ένας αντιπολιτευτικός σχηματισμός ο οποίος υποστηρίζει την πολιτική του ΝΑΤΟ αλλά σήμερα θα ψηφίσει «όχι» στην ένταξη μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Εκπλήσσομαι αλλά κυρίως συμπαρίσταμαι στον ελληνικό λαό που προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στη χώρα» είπε και πρόσθεσε «Κυβερνήσεις που στηρίζονται σε πληρεξούσια βουλευτών, βουλευτές που αλλάζουν κόμματα και άποψη ανάλογα με την ημέρα και την ώρα και πολιτικοί που καθοδηγούνται μόνο από δημοσκόπους και διαφημιστές. Καμία αρχή, κανένας πυρήνας και πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καν σπονδυλική στήλη. Ό,τι να ‘ναι, αρκεί να αυτό μεταφράζεται σε ψηφαλάκια».

Πάνος Καμμένος: Διαπράξατε ένα έγκλημα κ. πρωθυπουργέ. Με εκτελέσατε.

«Μετά την ομιλία μου και την κατάθεση της διαγραφής του βουλευτή Παπαχριστόπουλου, αποφασίστηκε αυτό που δεν κατάφερε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οι ΑΝΕΛ να μην έχουν το δικαίωμα του λόγου, της συμμετοχής στις επιτροπές, το δικαίωμα να υπάρχουν ως ΚΟ», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «Θα προτιμήσω σήμερα το βράδυ ίσως να δώσω και την παραίτησή μου ως βουλευτής, για να δείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για την καρέκλα. Εγώ χτυπήθηκα με την διαπλοκή εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος.

Γ. Κατρούγκαλος: Υποκριτική και ανέντιμη η στάση της ΝΔ

«Η βασική μας διαφορά, είναι ότι δεν είμαστε φοβική δύναμη αλλά θέλουμε να δίνουμε λύσεις. Έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε δείγματα εθνικής ευθύνης και πιστεύουμε ότι αυτό θα το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Θα το εκτιμήσει, γιατί πρέπει απέναντι στην Ιστορία να έχουμε αυτή την στάση υπευθυνότητας και να μην αναζητούμε τα προσωρινά πολιτικά κέρδη» τόνισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε πως όλο το πλέγμα των επιχειρημάτων της ΝΔ είναι υποκριτικό, καθώς τονίζει πως η κυβέρνηση ότι δεν εξασφάλισε εγγυήσεις απέναντι στην Τουρκία και για μελλοντικές τροποποιήσεις κανονισμών του ΝΑΤΟ που θεωρούμε πως δεν είναι προς το συμφέρον μας. «Σας ρωτώ λοιπόν: εσείς όταν δεχθήκατε την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, πήρατε κάποια εγγύηση ειδικά, όταν εκεί έχουμε τα θέματα της μειονότητάς μας;» είπε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος προς τα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απάντηση Κουμουτσάκου

Παίρνοντας τον λόγο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, απευθύνθηκε προς τον κ. Κατρούγκαλο, απαντώντας του: «Αυτά τα οποία υποστηρίζατε για τα ΝΑΤΟ τα υποστηρίζατε το 2008 και το 2015 δεν υπήρχε τότε ο διπολιτικός κόσμος και ο ψυχρός πόλεμος. Όσο για 1952 και όταν ειπώθηκε το ‘ιδού ο στρατός σας’ στο οποίο αναφερθήκατε πράγματι υπήρχε ψυχρός πόλεμος – κι αυτό είναι αμφίβολο αν ειπώθηκε. Αυτό που ειπώθηκε όμως σίγουρα και ειπώθηκε τώρα, είναι προς τους δανειστές: Όταν δόθηκε όλη η δημόσια περιουσία στο ΤΧΣ, είπατε ‘ιδού τα μνημεία σας, ιδού η δημόσια περιουσία σας, ιδού η δημόσια περιουσία της χώρας’».

Ε.Αποστολάκης: Η κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπηρετεί το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας

«Η κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπηρετεί τι στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής και υπογράμμισε πως «επιδίωξή είναι να καταστεί η Ελλάδα κύριος στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας και με σκοπό το αμοιβαίο όφελος».

«Κατανοώ τους φόβους, τις ανησυχίες, ακόμη και τις αντιρρήσεις. Όμως σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να ζυγίζουμε τα πράγματα, να έχουμε ορθή κρίση και να είμαστε αποφασιστικοί. Ενέργειες που συμβάλλουν στη συνεννόηση και συνεργασία των χωρών, συμβάλλουν παράλληλα στην ανάπτυξη και στην ευημερία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στις επιστήμες και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Συμβάλλουν στην προκοπή και στην προοπτική των λαών της περιοχής μας. Υπάρχει πολύ λαμπρό μέλλον μπροστά μας. Ας μην μένουμε στραμμένοι σε ένα άγονο και ταραγμένο παρελθόν. Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω την κύρωση του Πρωτοκόλλου», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τόνισε ότι «η κύρωση αυτή υπηρετεί το στρατηγικό συμφέρον της χώρας, είναι για μια Ελλάδα πιο ισχυρή στην περιοχή, είναι για να αφήσουμε πίσω τις εχθρότητες και να ανοίξουμε μακρά περίοδο συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης».Ο κ. Αποστολάκης, που απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι «κάθε βήμα αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας.

Απορρίφθηκαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Νωρίτερα, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια, από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τις οποίες κατέθεσαν το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΧΑ.

Με διαφορετικό σκεπτικό επί των προτάσεων εκ μέρους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά (από τους ΑΝΕΛ) και Ιω. Αϊβατίδη (ΧΑ) και οι δύο αιτήσεις συνέκλιναν στο αίτημα να διεξαχθεί η ψηφοφορία με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, στη βάση του άρθρου 28 παρ. 2.
Για μεν την ένσταση της ΧΑ, τόσο ο αντιλέγων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, Ν. Δένδιας (ΝΔ), Αν. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), και Θ. Παφίλης, δήλωσαν ότι παρέλκει η συζήτηση, για, δε, την ένσταση των ΑΝΕΛ την απέρριψε η πλειοψηφία των κομμάτων.

Ν. Τόσκας: Τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η γειτονική χώρα να είναι κοντά μας

Κατά την τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι πρέπει να κλείσουμε το θέμα της βαλκανοποίησης των Βαλκανίων. Όπως επισήμανε, οι μαξιμαλιστικές αντιλήψεις ότι τάχα μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας είναι εκ του πονηρού και οι υποκριτικές φωνές της αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνες, ενώ η πατριωτική αντίληψή μας επιβάλλει να είμαστε πραγματιστές, τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η γειτονική χώρα να είναι κοντά μας, παρά κοντά σε άλλους, κι επιπλέον να είναι σταθερή.
Απέναντι στους προβληματισμούς που καταγράφηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν ναυαγήσουν όλες οι Συμφωνίες κι έτσι βρεθεί η γειτονική χώρα χωρίς συλλογική ομπρέλα. Επικαλέστηκε αναφορές του καθηγητή Αλιβιζάτου και άλλων, σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική χώρα το πιθανότερο θα εισαχθεί στους διεθνείς οργανισμούς με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα «δηλαδή σκέτο Μακεδονία», θα έχει φανεί -σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις- ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει μια μικρή χώρα σε μια ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και αυτό θα επιβεβαιώσει τις κριτικές για μια αδύναμη Ευρώπη διευρύνοντας έτσι το χάσμα εντός του ΝΑΤΟ κι πιθανόν να ανοίξει έτσι ορέξεις σε τρίτους. Επίσης, θα έχουμε μια χώρα στα βόρεια, πολύ πιθανό σύμμαχο της Τουρκίας -όπως έγινε μετά το 1992 και μετά την επιπόλαιη πολιτική που ακολουθήθηκε από τότε- θα έχουμε πιθανόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ίσως μια χώρα χωρισμένη έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας μεγάλης Βουλγαρίας. Και θα έχουμε μια χώρα, επίσης στα βόρειά μας, που θα γήπεδο επίλυσης των διαφορών των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που προφανώς δεν μας συμφέρει γιατί δεν θέλουμε αυτή η χώρα να είναι έρμαιο διαφιλονικούμενων βλέψεων επεκτατικών εν πολλοίς στο πλαίσιο της διαιώνισης του βαλκανικού ζητήματος.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, μας συμφέρει ως χώρα η Βόρεια Μακεδονία να μην αποτελεί στόχο διαμελισμού επίδοξων δημαγωγών από οποιαδήποτε πλευρά, ούτε να είναι στόχος διαφόρων σφαιρών επιρροής στο όνομα φαντασμάτων και ιδεολογικών εφευρημάτων που τόσο ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια. Προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορούμε να συμπλέουμε με κανέναν εθνικισμό, είτε αυτός είναι μεγαλορωσικός είτε έχει σχέση με μεγάλη Αλβανία και μεγάλη Βουλγαρία γιατί αυτό συνεπάγεται στην πραγματικότητα τεχνητή υποδαύλιση «ημέτερων» ανιστόρητων εθνικισμών.
«Ο ρεαλισμός και οι γεωπολιτικές συνθήκες επιβάλλουν να κλείσουμε μέτωπα, αυτοί που θέλουν μέτωπα ανοιχτά για να συσπειρώνουν ακροδεξιά στοιχεία και να φοβίζουν τον «εσωτερικό εχθρό» ας σκεφτούν τις πρακτικές που οδήγησαν στον ατυχή πόλεμο του 1897 κι εννοώ την «εθνική εταιρεία», τους προπάτορες δηλαδή της ΧΑ που πάντοτε υπονόμευαν τη χώρα, είτε με σβάστικα είτε χωρίς. Κι επειδή -όπως είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- κάποιοι ανιστόρητοι είπαν ότι επωφελείται η Τουρκία, κάλεσε να δούμε ποιοι επωφελήθηκαν από την δική μας αδράνεια τόσων ετών.
Ο κ. Τόσκας επισήμανε ακόμη ότι με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».
Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το Πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουμε να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες.

Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση εκχωρεί έναντι πινακίου φακής το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο της χώρας

Κλείνει ένας κύκλος 11 ετών που άρχισε με υπερηφάνεια και τελειώνει με συνθηκολόγηση δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. «Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός ΆΑμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».
Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας», για να προσθέσει: «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής. Είστε μια παρακμιακή κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει ένα βιότοπο παρακμής και σύντομα ευτυχώς θα τελειώσει».
Υπεραμυνόμενος της θέσης του κόμματός του για την καταψήφιση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του παρακολουθήματός της για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι για τη ΝΔ είναι θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας. «Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτόνων μας. Μπορούμε όμως να διαφωνούμε με τους συμμάχους, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας και τα εθνικά μας συμφέρονται. Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια. Εσείς είστε καινούργιοι. Είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του «ναι» σε όλα», επεσήμανε.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ «για γονιδιακή μετάλλαξη», ενώ συμπλήρωσε ότι κρύβει το παρελθόν του, γιατί τότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ως φονική μηχανή. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πορεύεται στον ιστορικό χρόνο με ισχνότατη νομιμοποίηση, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απέναντι. Σαθρές συμφωνίες που ρίχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και δεν τα λύνουν οδηγούν σε αστάθεια στη περιοχή», εκτίμησε, λέγοντας: «Δικαίως πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί αφού διασφάλισαν από εσάς ταυτότητα, γλώσσα και τώρα την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Πανηγυρισμοί στα Σκόπια θλίψη στη χώρα».
Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε το 2008 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για την εισδοχή τότε των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, το 2008, όταν η Ελλάδα υπέβαλε στη συμμαχία το δικό της αίτημα και αρνήθηκε, όταν είπα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι όλα πήγαν καλά, μου είπε: «τώρα θα μπορώ να συνομιλώ με ήσυχη τη συνείδηση μου». Εκείνο το βράδυ, ο Κώστας Καραμανλής είχε ήσυχη τη συνείδηση του. Όλη η Ελλάδα κοιμήθηκε ενθουσιασμένη και υπερήφανη». Καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος είπε: «Εσείς φέρατε σήμερα έναν βαρύ λογαριασμό για τη χώρα και θα τον πληρώσετε όλο, γιατί θα σας τον στείλει ο ελληνικός λαός».

Γ. Μαυρωτάς: Το Ποτάμι πλήρωσε τη συνέπεια και την τόλμη του

«Επειδή άκουσα τελευταία πολλές φορές τη λέξη «προδοσία», «ξεπούλημα», ας θυμίσω και εγώ τις λέξεις «υποκρισία», «στρουθοκαμηλισμός»», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια για την κύρωση του «Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς.
«Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί και τις ευθύνες του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε τη Συμφωνία στο μικροκομματικό παιχνίδι για να διεμβολίσει τη ΝΔ, και η ΝΔ που επανήλθε στο άγονο «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», απομακρυνόμενη από εκεί που άφησε το θέμα, το 2008, με τη σύνθετη ονομασία erga omnes», σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόσθεσε: «Η σκληρή δεξιά κέρδισε κατά κράτος τη φιλελεύθερη συνιστώσα της ΝΔ. Αντίστοιχα, στο ΚΙΝΑΛ, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ επικράτησε κατά κράτος του εκσυγχρονιστικού που, με λίγες εξαιρέσεις, σώπασε, στο όνομα της ενότητας» , τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.

Α. Λοβέρδος: Η ΔΗΣΥ δεν δίνει θετική ψήφο

Το ΔΗΣΥ, όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, καταψηφίζει το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ διότι το θεωρεί παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η ΔΗΣΥ δεν δίνει θετική ψήφο στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της FYROM στο ΝΑΤΟ. Η άρνησή μας να πούμε «ναι» στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οδηγεί μαθηματικά και οπωσδήποτε στην άρνησή μας να πούμε «ναι» και στο Πρωτόκολλο προσχωρήσεως, διότι είναι παράγωγο της Συμφωνίας και ως τέτοιο το διαχειριζόμαστε και κοινοβουλευτικά», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας στην Ολομέλεια. O κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το Πρωτόκολλο κυρώνεται «με έναν λαό διχασμένο».

Ν. Κοτζιάς: Οπαδός της αδράνειας και φοβική η ΝΔ

Επίθεση στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε οπαδό της αδράνειας αλλά και φοβική, εξαπέλυσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση του «Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». «Βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές και όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα δεν του μιλάμε, και όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς. Επίσης, ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου το 2008 έθεσε βέτο η τότε ελληνική κυβέρνηση. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης λόγω των ανύπαρκτων βέτο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έβαλε δεκάδες βέτο στην ΕΕ, δίνοντας έμφαση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το 2017 για το Κυπριακό».

Σταύρος Θεοδωράκης: Κατηγορηματικά δεν θα συμμαχήσω με Σύριζα

«Κατηγορηματικά δεν θα συμμαχήσω με Σύριζα. Η ψήφος μου για τις Πρέσπες δεν είναι συγχωροχάρτι για την πολιτική του Τσίπρα» τονίζει σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Το είχαμε πει από το 2014. Το Μακεδονικό να λυθεί με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό. Και από το τέλος του 2017 είχαμε πει ότι θα το ψηφίσουμε. Τώρα με εγκαλούν ποιοι; Μα και ο Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υπέρ της συμφωνίας. Τα δύο ζωντανά σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτοί προδότες είναι; Μα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το ίδιο πίστευε. Εγώ είμαι με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και όχι με τον Αντώνη Σαμαρά. Εκ παραδόσεως η οικογένεια είναι υπέρ της λύσης. Όλοι άλλαξαν άποψη πιεζόμενοι από στενά κομματικά συμφέροντα. Εκτός από μένα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς, το Ποτάμι δεν γονατίσαμε. Εμείς παραμείναμε σταθεροί στις απόψεις μας. Εκείνοι γονάτισαν από το φόβο του πολιτικού κόστους». Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «από τη μια ο Τσίπρας φλερτάρει με τον Μαδούρο. Από την άλλη ο Κυριάκος έχει παραδοθεί στους ακροδεξιούς του» και επανέλαβε ότι θα είναι παρών στις ευρωεκλογές του Μαΐου αλλά και στις εθνικές.

Θ. Παπαχριστόπουλος: Δέχομαι απίστευτο και άδικο πόλεμο γιατί είχα συνεπή συμπεριφορά

«Θύμα φανατισμού» δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Σημείωσε ότι είναι κρίμα που «μόνο δύο-τρεις πολιτικοί, ο κ. Δένδιας, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κακλαμάνης, πήραν αποστάσεις από το φανατισμό» και περιέγραψε με τον εξής τρόπο τις επιθέσεις που βιώνει: «Είμαι στο μάτι του κυκλώνα εδώ και καιρό. Έχω ακούσει τα χίλια μύρια. Χαρακτηρισμούς όπως «τυχοδιώκτης», «ανήθικος», «ενοκιαζόμενο», «μαριονέτα», «πρόθυμος», «πολιτικός γυρολόγος» και άλλα πολλά. Ποιο ήταν το έγκλημα το δικό μου και άλλων 5 συναδέλφων; Είπαμε «ναι» στην εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εγώ είπα ποτέ δεν θα συνεργήσω αυτή η κυβέρνηση να πέσει. Στείλαμε δήλωση μετά για τις ονομαστικές. Ακούσαμε απίστευτες φραστικές βιαιότητες. Τι κάναμε; Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε το εξής: Να στείλουμε επιστολή και να δηλώνουμε ότι θέλουμε η ψήφος μας να προσμετράται με τη συμπολίτευση. Ποιο ήταν το έγκλημα μας; Εγώ εδώ και 24 χρόνια έχω αρθρογραφήσει για τη σύνθετη ονομασία. Ποια είναι η εκτροπή;». Ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν έκρυψε την πικρία του για βουλευτές που στράφηκαν εναντίον του, φωτογραφίζοντας, ιδίως, τον Αριστείδη Φωκά και τον Κώστα Κατσίκη, αν και δεν τους κατονόμασε.

Μ. Γεωργιάδης: Αποτέλεσμα μειοδοσίας η Συμφωνία των Πρεσπών

«Με έναν τρόπο θα απαλλαγούμε από όλα αυτά τα φαινόμενα των παραλογισμών, των δανεικών, τις μεταγραφές, τις επιστολές από πρόθυμους να λένε ναι σε όλα, τους εκβιασμούς και τους χρηματισμούς. Με εκλογές», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς, στην Ένωση Κεντρώων, ποτέ δεν θα αποδεχτούμε όνομα για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει την ιερή λέξη Μακεδονία ή παράγωγο της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και φυσικά δεν κυρώνουμε την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων».

Κ. Ζουράρις: θα σέρνω τον κ. Μητσοτάκη στα δικαστήρια

Ο κ. Ζουράρις, ανέφερε ότι για τον χαρακτηρισμό «βουλευτής σε τιμή ευκαιρίας», που του προσήψε ο πρόεδρος της ΝΔ, «θα σέρνει τον κ. Μητσοτάκη στα δικαστήρια και θα έρχεται στη Βουλή ο αρχηγός να εκλιπαρεί ψηφουλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην αρθεί η ασυλια του». Όπως σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ατιμωτικός, καθώς στην ελληνική γλώσσα σημαίνει ότι χρηματίστηκε, κι αυτό -όπως είπε- είναι ατιμωτικό και επιφέρει «ποινικές καταδιώξεις». Αφού τόνισε ότι επί 50 χρόνια, ο ίδιος, στις οκτώ γωνιές των ανέμων, σε τέσσερις ηπείρους κήρυξε τον ελληνικό λόγο, την ελληνική πολιτεία και τον ελληνικό πολιτισμό σε 16.000 φοιτητών, δέχεται τον χαρακτηρισμό ως «γυρολόγου», όπως και τον χαρακτηρισμό ως «μαριονέτας».

Θ. Παφίλης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον καλύτερο συνήγορο του ΝΑΤΟ

«Αποκαλυφθήκατε» είπε ο Θ. Παφίλης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση που, όπως είπε, «βαφτίζει τους φονιάδες σε παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας» και αποκαλεί το ΝΑΤΟ «σύστημα ασφάλειας και άμυνας». «Η αιματοβαμμένη ιστορία του ΝΑΤΟ και το πρόσφατο παρελθόν του, αλλά και το σήμερα, μαρτυρούν ότι η ασφάλεια είναι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, του 10% των πλουτοκρατών που κατέχουν το 90% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ για το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, «φωτιά και σίδερο» για να μην τολμήσουν να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν, να μην τολμήσουν καν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ύπουλα τοξικό» γιατί «κουβαλάτε ακόμα το όνομα αριστερός που είναι ασύμβατο με αυτά που κάνετε» και γιατί καλλιεργεί στη νέα γενιά την υποταγή στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Απαντώντας, επίσης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Κ. Δουζίνα, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «το ΚΚΕ δεν κινδυνολογεί, αλλά λέει στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα μέσα στο μεγάλο αυτό πλέγμα των αντιθέσεων, στα αδιέξοδα και στις συγκρούσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μετατρέπεται σε στόχο και σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης θα βομβαρδίζεται από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη».

Ν. Ξυδάκης: Επιμόλυνση της ΝΔ από το ακροδεξιό underground της παλαιάς δεξιάς

«Η ΝΔ έχει μπει σε ακροδεξιά διολίσθηση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του «Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». «Απορώ για την πλήρη εγκατάλειψη μιας παράδοσης διπλωματικού ρεαλισμού, τουλάχιστον κατά τη Μεταπολίτευση, η οποία χαρακτήρισε και τη συντηρητική παράταξη και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες σε κρίσιμες φάσεις έδειξαν σύνεση», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και σχολίασε: «Στο παρελθόν υπήρχε μια στρατηγική, μια κατεύθυνση, ξέραμε πού πάμε και -σε γενικές γραμμές- αυτά που είπε και έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αυτά που είπε και έπραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδιναν τη μεγάλη εικόνα. Και στη δεκαετία του 2000, ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη, στο επίμαχο ζήτημα του Μακεδονικού, έβαλαν ένα πλαίσιο και ξέραμε πού βαδίζουμε». «Η ΝΔ μπορεί να ψηφοθηρεί, αλλά δεν μπορεί να φλερτάρει με όλα τα μοτίβα του φασισμού, στα οποία γίνεται μαζική χρήση από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Δένδιας: Η κυβέρνηση δεν θέλησε το διάλογο

«Είναι θέμα λογικής συνέπειας η καταψήφιση του Πρωτοκόλλου, αφού είχαμε καταψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Η ΝΔ πιστεύει σε μια εξωστρεφή Ελλάδα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο χώρο διαλόγου με τους γειτονικούς λαούς, μια ευρύτερη αντίληψη στα Βαλκάνια. Αλλά για αυτή την ευρύτερη αντίληψη δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια λανθασμένη και κακά ερμηνευόμενη Συμφωνία». Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του «πρωτοκόλλου προσχώρησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες φασιστικές φωνές στην Ευρώπη, ο κ. Δένδιας αντέτεινε ότι το κόμμα του έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και έναντι του κ. Όρμπαν και εναντίον των κομμάτων της ίδιας αντίληψης. «Βλάπτετε τα εθνικά συμφέροντα προσπαθώντας να μας εξομοιώσετε με τα κόμματα αυτά και να μας ετεροπροσδιορίσετε», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Ξυδάκη στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η υστεροφημία και η αποτίμησή του ανήκει ασφαλώς στη χώρα» αλλά, όπως είπε, «η ΝΔ είναι αυτή που εκφράζει στη Βουλή την παρακαταθήκη του».

Β. Κικίλιας: Με την απόφαση της κυβέρνησης διερράγη η εθνική ενότητα

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών καταστρέφει μια «ιερή» συμφωνία που είχαν κάνει όλα τα κόμματα για πολλά χρόνια. Αυτή η εθνική ενότητα διερράγη, με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εκχωρήσει ταυτότητα, γλώσσα και εθνότητα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να εντάξει τα εθνικά θέματα στη στρατηγική του για τις εκλογές του 2019. «Βάζοντας πάνω από όλα την επέκταση της θέσης του στο πρωθυπουργικό έδρανο για λίγους μήνες, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η δύναμη που αντλεί από μεγάλα εξωτερικά συμφέροντα τού δίνει το δικαίωμα να μιλά για επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών. Προσδοκά κομματικά οφέλη, υποθηκεύοντας τα εθνικά μας δίκαια στο διηνεκές», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Μ. Κόλλια-Τσαρουχά: Δεν δεχόμαστε καμία συμφωνία κάτω από το κίβδηλο όνομα «Μακεδονία»

«Η συνείδησή μας, μας επιβάλλει να μη δεχτούμε καμία συμφωνία κάτω από το κίβδηλο όνομα ‘Μακεδονία’. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην δεχθούν καμία νομιμοποίηση και να μην κάνουν το λάθος να στηρίξουν την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της γείτονας χώρας». Αυτό τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλια -Τσαρουχά.

Νωρίτερα, κατά τη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση.

Χθες, το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια, μετά τη θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Με την κύρωση του πρωτοκόλλου η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση