Αυστραλία: Κινεζική κυβερνοεπίθεση στη Βουλή

Αυστραλία: Κινεζική κυβερνοεπίθεση στη Βουλή

Μεγάλης κλίμακας επίθεση από χάκερ εναντίον του αυστραλιανού Κοινοβουλίου επιχειρήθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές της χώρας.

Η επίθεση, που εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, «κινεζικής προέλευσης», ενώ όλοι οι διαδικτυακοί λογαριασμοί, επικοινωνίες και επαφές των μελών του Kοινοβουλίου, των υπαγόμενων σε αυτό υπηρεσιών, όπως και τα πολιτικά κόμματα που φιλοξενούνται στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν άμεσα όλους των κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θεωρεί πως η επίθεση εντοπίστηκε στην έναρξή της, ενώ τονίζει πως οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν υπήρξε υποκλοπή ηλεκτρονικού υλικού και αλληλογραφίας.

«Είναι μια επίθεση «στην καρδιά της χώρας, καθώς, αν θες να αποκτήσεις πρόσβαση στα «κοσμήματα του στέμματος» μιας χώρας, εκεί θα επιτεθείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Nigel Phair, από το Πανεπιστήμιο της Καμπέρα.

Η Αυστραλία εδώ και πολλά χρόνια έχει σχέσεις «γάτας και ποντικιού» με την Κίνα.

Η χώρα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις ευρύτερες επιλογές της και συμμαχίες όπως με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον Δυτικό προσανατολισμό της, ενώ την ίδια ώρα είναι υποκείμενη σε διαχρονική έκθεση οικονομικής διείσδυσης της Κίνας με προεξέχοντα το πεδίο της αγοράς και ιδιοκτησίας κατοικιών.

Την ίδια ώρα η σχέσεις των δύο χωρών συχνά οδηγούνται σε όξυνση με την Αυστραλία να θεωρεί πως η Κίνα προσπαθεί διαρκώς να εξαπλώσει την επιρροή της στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

www.ert.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση