Φοιτητές από τη Λαμία καινοτομούν στο θέμα της άνοιας και κερδίζουν βραβεία (ήχος)

Φοιτητές από τη Λαμία καινοτομούν στο θέμα της άνοιας και κερδίζουν βραβεία (ήχος)

 Μια ομάδα φοιτητών από τη Λαμία καινοτομεί στο θέμα της άνοιας και κερδίζει διεθνή βραβεία ενώ ετοιμάζεται να στήσει και μία startup για να προωθήσει την ιδέα. Η καινοτομία που ονομάζεται AuDi-o-Mentia, (ήχος και άνοια) αφορά το συσχετισμό ήχου και προσώπου για να τον αναγνωρίζει εύκολα ο ασθενής με άνοια.

Για την ανάπτυξη της εφαρμογής συνεργάστηκαν φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η ομάδα απαρτίζεται από τη Λένα Μπούμπα, Αργύρη Γκογκίδη, Ιωάννα Χαραλάμπου, Αργυρώ Νταλιάνη

«Οι φοιτητές μας πολύ συχνά μπαίνουν σε νοσοκομειακά ιδρύματα στο πλαίσιο της άσκησης, αλλά και σε Ημερήσια Κέντρα Φροντίδας και βλέπουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων με άνοια και σκέφθηκαν να δημιουργήσουν κάτι για να βοηθήσουν» δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο επιβλέπων καθηγητής της ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής του Π.Θ., Αθανάσιος Καρακούντας. Η ομάδα στηρίζεται επίσης επιστημονικά από τους Dr. Vasileios Kokkinos (Dpt. of Neurological Surgery, University of Pittsburgh) και την Εύη Κοκκίνου (Υποψήφια PhD).

Στόχος της ομάδας δεν είναι η αντικατάσταση των ειδικών υγείας από ένα σύστημα, αλλά αντίθετα η παροχή ενός νέου εργαλείου στη διάθεσή τους, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε σύνοδο μουσικοθεραπείας οποιουδήποτε, οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Έτσι θα κλιμακώσουν τη συμμετοχή ασθενών στη μουσικοθεραπεία, από την Ελλάδα (και τον κόσμο), και θα αποκτήσουν πρόσβαση στα οφέλη τής μουσικοθεραπείας σε εικοσιτετράωρη βάση.

Η πρόταση της ομάδας AuDi-o-Mentia επισημαίνει  ο επίκουρος καθηγητής, έχει λάβει μεγάλη αναγνώριση τα τελευταία 2 χρόνια, λαμβάνοντας πολλά βραβεία σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και διαγωνισμούς. Επιπλέον ο διεθνής επιστημονικός οργανισμός IEEE, χρηματοδότησε την αγορά εξοπλισμού μέσω του προγράμματος EPICS, ώστε να δημιουργηθεί ο πρότυπος εξοπλισμός στη Λαμία, και οι νέοι να μάθουν την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για τη δημιουργία ελληνικών λύσεων τεχνολογίας στον χώρο της υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική τεχνολογία της αναγνώρισης ενός οικείου και η αναπαραγωγή του ήχου έχει παρουσιαστεί σε επιστημονικές εκθέσεις και με βάση αυτή, εκπαιδεύονται μαθητές (με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας) στην αξιοποίηση ανοικτών τεχνολογιών, ώστε να προτείνουν τις δικές τους λύσεις. Τελευταία έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ζήτησε συνέντευξη από την ομάδα και θα τη δημοσιεύσει σύντομα.

Η συνέντευξη του καθηγητή Αθανάσιου Καρακούντα στην ΕΡΤ Βόλου

www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση