Μήνυμα για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης από τον Πρωθυπουργό (video)

Μήνυμα για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης από τον Πρωθυπουργό (video)

Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός στη Χάλκη. «Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη δέηση να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη δική του ομιλία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Συνάντηση με τον Μπ. Γιλντιρίμ

Μετά τη Χάλκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της ‘Ανοιξης.

Είχε προηγηθεί ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία, από όπου εξέφρασε συγκίνηση και χαρά για την παρουσία του εκεί. «Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα δει εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.

Επίσκεψη στην Αγία Σοφία: «Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφτασε το πρωί στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Τον κ. Τσίπρα υποδεχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν ο οποίος συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Όλα τα δύσκολα θέματα στη μαραθώνια συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν (video)

www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση