Βενεζουέλα: Αψιμαχία Γουαϊδό-Μαδούρο και για την ανθρωπιστική βοήθεια

Βενεζουέλα: Αψιμαχία Γουαϊδό-Μαδούρο και για την ανθρωπιστική βοήθεια

«250.000 με 300.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν», προειδοποιεί ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 40 χώρες, ζητώντας διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο,  καλεί τον στρατό να αντιμετωπίσει «ξένους εισβολείς» που υπόσχονται τρόφιμα και φάρμακα.

«Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», επανέλαβε ο Μαδούρο διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Δεν θα εισέλθει κανείς εδώ στη Βενεζουέλα, ούτε ένας εισβολέας στρατιώτης», απάντησε ο Μαδούρο, τον οποίο στηρίζει η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Κούβα και το Ιράν.

Στο Καράκας η Εθνοσυνέλευση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γουαϊδό ενέκρινε χθες Τρίτη  σχέδιο για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων από την Κολομβία και τη Βραζιλία, με την αντιπολίτευση να προειδοποιεί τον στρατό ότι θα περάσει την «κόκκινη γραμμή», αν παρεμποδιστεί η είσοδος στη χώρα ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Καναδάς δεσμεύθηκε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκ. δολαρίων για τον λαό της Βενεζουέλας, η οποία προστίθεται στα 20 εκ. δολάρια που έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Χθες  η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε βοήθεια 5 εκ. ευρώ.

Ο Μαδούρο κατηγορεί  τους Ευρωπαίους ότι στηρίζουν τους Αμερικανούς «πραξικοπηματίες».

Οι ΗΠΑ πρόκειται να απαγορεύσουν από τις 28 Απριλίου σε τρίτες χώρες και ξένους θεσμούς να χρησιμοποιούν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Στο θεσμικό πεδίο η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε χθες νομοσχέδιο που ορίζει σε 12 μήνες τη μέγιστη διάρκεια μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Γουαϊδό. Η περίοδος αυτή θα ξεκινήσει μόλις πάψει η «υφαρπαγή», όπως τη χαρακτηρίζει η Εθνοσυνέλευση, της εξουσίας από τον Μαδούρο.

Tην ίδια ώρα, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει συγκέντρωση υποστηρικτών του Νικολάς Μαδούρο.

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση