Απαισιόδοξοι οι ξενοδόχοι για την κατάσταση των επιχειρήσεων τους

Την απαισιοδοξία τους δηλώνουν οι ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες από τον χώρο των εστιατορίων και τουριστικών πρακτορείων για την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, γεγονός που αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία μειώνεται και τον Ιανουάριο, στις 77,2 (από 87,5)μονάδες, επίπεδο αισθητά χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (92,2 μον.). Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων χάνουν έδαφος και κινούνται στις -27 μονάδες (από -3), ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ο σχετικός δείκτης μειώνεται στις -25 (από +3) μονάδες. Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση πάντως βελτιώνονται αν και παραμένουν αρνητικές (στις -9 από -29 μον. το ισοζύγιο), όπως και εκείνες για την απασχόληση του κλάδου (-2 από -17 μον. το ισοζύγιο). Ο δείκτης των τιμών διαμορφώνεται στις -9 μονάδες (από -8), ενώ τέλος, κινείται στο 23% (από 21%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με ένα 35% να κρίνει ως βασικό λειτουργικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 10% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 28% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Σημαντική επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Στην έρευνα αναφέρεται, επίσης, ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται και τον Ιανουάριο, τόσο στην ΕΕ (κατά 1,4 μον., στις 106,1 μον.), όσο και την Ευρωζώνη (κατά 1,4 μον., στις 106,2) μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία (-1,8), τις Υπηρεσίες (-1,2) και το Λιανικό εμπόριο (-1,8). Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες ανέκαμψαν στις Κατασκευές (+0,9), αλλά και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,4). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε στην Γαλλία (+0,5) και επιδεινώθηκε στην Ιταλία (-1,3), την Γερμανία (-0,8), την Γαλλία (-2,0) και την Ολλανδία (-4,1), παραμένοντας αμετάβλητος στην Ισπανία (+0,1).  Στην ΕΕ, η χειροτέρευση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του δείκτη στην Πολωνία (-3,6), η οποία συνεπικουρείται από την επιδείνωση του κλίματος και στο Ην Βασίλειο (-1,7). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, όπως και στην Ευρωζώνη, αλλά σε μικρότερο βαθμό στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο.

πηγή: tornosnews.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση