ΗΠΑ: Το MoMA θα κλείσει προσωρινά λόγω ανακαίνισης (video)

ΗΠΑ: Το MoMA θα κλείσει προσωρινά λόγω ανακαίνισης (video)

Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) θα παραμείνει κλειστό για τέσσερις μήνες, λόγω εργασιών επέκτασης και ανακαίνισης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των υπεύθυνων του μουσείου, στόχος του έργου, που αναμένεται να στοιχίσει συνολικά 400 εκατομμύρια δολάρια, δεν είναι μόνο η επέκταση των εκθεσιακών χώρων με την προσθήκη και άλλων αιθουσών, αλλά και η ενίσχυση του «διαλόγου» μεταξύ των τεχνών (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, εικαστικές τέχνες, γλυπτική, σχέδιο, φωτογραφία κλπ.).

Το μουσείο θα κλείσει προσωρινά στις 15 Ιουνίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προσωρινές εαρινές του εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή που έχει τίτλο «Birth of the World» και είναι αφιερωμένη στον Ισπανό καλλιτέχνη, Χουάν Μιρό.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όταν το μουσείο θα είναι και πάλι έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες (στις 21 Οκτωβρίου)  θα έχει επιπλέον εκθεσιακό χώρο 3.600 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή κατά ένα τρίτο περισσότερο της έως σήμερα εκμεταλλευόμενης επιφάνειάς του (12.500 τ.μ.).

Το ανανεωμένο MoMA θα διαθέτει επίσης στις εγκαταστάσεις του έναν νέο χώρο, που θα προορίζεται για προβολές και παραστάσεις και θα ονομάζεται «The Studio».

Η επανασύνδεση του μουσείου με την πόλη του αποτελεί μια ακόμα φιλοδοξία-όραμα των αρμόδιων για τη λειτουργία του, που για αυτόν τον λόγο σκοπεύουν να δημιουργήσουν διάφορες γκαλερί στους χώρους του ισογείου, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα επισκέπτονται με ελεύθερη είσοδο.

Η ανακαίνιση και επέκταση των χώρων του MoMA είναι εν μέρει και απόδειξη πως το μουσείο έχει αρκετά έσοδα, κυρίως χάρη στις δωρεές που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια, με αξιοσημείωτη αυτή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικάνο παραγωγό Ντέιβιντ Γκέφεν το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: EPA/ Justin Lane

Βίντεο: MoMA

www.ert.gr

Νικόλαος Περδικάρης