Brexit: Πρόθεση της Μέι η αλλαγή και όχι η αντικατάσταση του backstop

Brexit: Πρόθεση της Μέι η αλλαγή και όχι η αντικατάσταση του backstop

Την πρόθεσή της να αλλάξει και όχι να αντικαταστήσει πλήρως το backstop από την συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, διευκρίνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Η Τ. Μέι ρωτήθηκε για το πως θα καταφέρει να πείσει το 56% των κατοίκων της Β. Ιρλανδίας – που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα – ότι θα πρέπει τώρα να δεχτούν μία συμφωνία χωρίς το backstop. Όπως είπε, πρόθεσή της είναι να γίνουν αλλαγές πάνω στο backstop και όχι να αντικατασταθεί.

«Αυτό που προτείνω δεν είναι να πείσω τους ανθρώπους να αποδεχτούν μία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μία τέτοια εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε.

Για την επιλογή εναλλακτικών τεχνικών διευθετήσεων υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ταιριάζουν στις συγκεκριμένες συνθήκες της Β. Ιρλανδίας. Η Τ. Μέι, στην ομιλία της επανέλαβε τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει το Brexit, με τρόπο που δεν θα επιβάλλει ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Β. Ιρλανδία και Ιρλανδία, σεβόμενη την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. «Θα υπάρξει πλήρης προστασία της υπάρχουσας διασυνοριακής συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλούσε στο Μπέλφαστ, η Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωνε τις συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

‘Αμεση ήταν η αντίδραση των σκληροπυρηνικών βουλευτών του κόμματός της (ERG), σε όσα δήλωσε η Τ.Μέι από το Μπέλφαστ σχετικά με το backstop. «Ακόμη και εάν δεν εννοεί όσα είπε, εμείς τα εννοούμε» σχολίασε η ομάδα των Τόρις, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αντικατάσταση του backstop.

Το βορειο-ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν, στο μεταξύ, κατηγόρησε την Τ. Μέι για αναξιοπιστία σχετικά με το backstop. «Η Τερέζα Μέι και η βρετανική κυβέρνηση έχουν σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Διαπραγματεύτηκε μία νομικά δεσμευτική λύση στο backstop για να αποτρέψει ένα σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί με την ΕΕ και τώρα προσπαθεί να εγκαταλείψει αυτή τη συμφωνία» είπε η επικεφαλής του κόμματος στη Β. Ιρλανδία, Μισέλ Ο Νίλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση