Συνάντηση Αραχωβίτη- αγροτών στο μπλόκο της Μεσσηνίας -Καταλήψεις οδοστρώματος στη Β. Ελλάδα

Συνάντηση Αραχωβίτη- αγροτών στο μπλόκο της Μεσσηνίας -Καταλήψεις οδοστρώματος στη Β. Ελλάδα

Συνάντηση με τους αγρότες του μπλόκο της Μεσσηνίας, στις 4 το απόγευμα προγραμμάτισε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, υπενθυμίζοντας πως ισχύει η πρόσκληση προς τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο. Οι αγρότες εμμένουν στο αίτημα του διευρυμένου διαλόγου, υπό τον πρωθυπουργό ή  τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις όπως αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

«Ζητάμε την τετραμερή συνάντηση, με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να δούμε τα θέματά μας ολοκληρωμένα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

Σήμερα οι Σερραίοι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και αργότερα το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος στη διασταύρωση στο Σιδηρόκαστρο, έξω από το Λευκώνα και επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.

Τελικός προορισμός είναι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπου «δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμη να φτάσουμε, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ φυλούν όλο το δρόμο στενά. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε».

Συμβολική κατάληψη μίας ώρας στον κόμβο της Κουλούρας

Σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας και στο ένα ρεύμα, αυτό με κατεύθυνση προς τη Βέροια, προχώρησαν σήμερα αγρότες στο εκεί μπλόκο.

Τρακτέρ στους δρόμους του Λαγκαδά

Σε συμβολικές καταλήψεις του δημαρχείου, της εφορίας και υποκαταστήματος κεντρικής τράπεζας στο Λαγκαδά, προχώρησαν από τις 11 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Σε Ομοσπονδία μετεξελίσσεται η Συντονιστική Επιτροπή Κ. Μακεδονίας

Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πρόκειται να καταθέσουν άμεσα το νέο τους καταστατικό αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι σε πρόσφατη συνάντησή τους, υπέγραψαν τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να συστήσουν Ομοσπονδία και «έτσι να είμαστε ένα θεσμικό όργανο και όχι απλώς μιας Συντονιστική Επιτροπή στην περιοχή».

Στη δυτική Μακεδονία, αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Καστοριά προχωρούν σε αποκλεισμό της εφορίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

Ανάμεσα στα αιτήματα που διεκδικούν είναι: η μείωση του φορολογικού συντελεστή και του κόστους παραγωγής, η παραμονή του ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο, η κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος και της φορολόγησης των αγροτικών μηχανημάτων, και η μη ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

*Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας,

*Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

*Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

*Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

*Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

*Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ ,  -Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης/ΕΡΤ Κοζάνης

www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση