Ντοκυμαντέρ BBC: Ο εφιάλτης του Grexit και η δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου 2015 (video)

Στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση αναφέρεται ντοκιμαντέρ του BBC περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις σκέψεις που έγιναν για Grexit.Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι για όσα συνέβησαν τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου του 2015,στην διάρκειας 17 ωρών σύνοδο κορυφής.

Oι ηγέτες της ευρωζώνης συγκάλεσαν επείγουσα Σύνοδο για να διευθετήσουν το ελληνικό ζήτημα οριστικά. Αλλά πριν φτάσουν, κυκλοφόρησε ένα έγγραφο από τον γερμανό υπ. Οικονομικών. Πρότεινε ότι εκτός και αν η Ελλάδα δεχόταν τους όρους της ΕΕ, θα έπρεπε να βγει από την ευρωζώνη για 5 χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέει: «Ήταν ψευδαίσθηση, αποκύημα φαντασίας η λέξη «προσωρινά» στο κείμενο. Αν φύγεις, φεύγεις για πάντα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «κλείδωσε» τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Τσίπρα στο γραφείο του για να προσδιοριστούν τα μέτρα που η Ελλάδα έπρεπε να πάρει. Το αγκάθι ήταν η μεγάλη πώληση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, λέγεται μάλιστα ότι προτάθηκε ακόμη και η πώληση του Παρθενώνα.

Οι άλλοι ηγέτες σκέφτηκαν ότι ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να υπογράψει.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ λέει: Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί τους όρους που προσφέραμε. (Το πρόβλημα ήταν ότι τα κεφάλαια από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας).

Ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μεταφέρει τη δήλωση της Μέρκελ που είπε: «Αποκλείεται. Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας ξεπληρώσετε.»

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ήταν επίσης αποκαλυπτικός: «Επέστρεψα στα γραφεία μας, της ιταλικής αντιπροσωπείας και ήμουν τόσο κουρασμένος… Έβγαλα τα παπούτσια μου, κλείδωσα τις πόρτες και κοιμήθηκα στον καναπέ. Κάποιος χτύπησε δυνατά την πόρτα, την άνοιξα… Ο Φρανσουά Ολάντ! Ήρθε μέσα και μου είπε: «Ματέο, είναι η στιγμή να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό γιατί η Άγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να δεχτεί έξοδο της Ελλάδας.» «Είχα λοιπόν μια έντονη συζήτηση με την Άγκελα. «Αρκετά», της είπα. Και μου απάντησε δυνατά: «Δεν είμαι ανόητη!»
Και τότε είπα… «Αυτή η απόφαση είναι ό,τι πιο ανόητο για την Ευρώπη!»

Ο πρόεδρος Τουσκ κάλεσε τους «πρωταγωνιστές» να επιστρέψουν: «Έκλεισα τις πόρτες και είπα: «Παιδιά, δεν θα βγείτε από την αίθουσα αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία.»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «…Καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα στο επιθυμητό και το εφικτό»

Ύστερα από άλλες 4 ώρες διαπραγματεύσεων, η Μέρκελ υποχώρησε. Συμφώνησε στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επενδύσει το 1/4 των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στην οικονομία της. Η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη με άλλο ένα τεράστιο δάνειο 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ύστερα από 17 ώρες διαπραγμάτευσης, τελικά καταλήξαμε σε μια «συμφωνία για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τούσκ.

«Δυο μήνες αργότερα, ο ελληνικός λαός έκανε δεκτή τη στροφή 180 μοιρών με την επανεκλογή του. Όπως ο Τσίπρας, είδαν πάνω από το γκρεμό και αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα γι`αυτούς να παραμείνουν εντός, παρά μόνοι εκτός ευρωζώνης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης

Αφήστε μια απάντηση