Γαλλία: Ψήφιση νόμου για περιορισμό των βίαιων διαδηλώσεων

Γαλλία: Ψήφιση νόμου για περιορισμό των βίαιων διαδηλώσεων

Με ευρύτατη πλειοψηφία, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει στόχο τον περιορισμό βίαιων διαδηλώσεων σε απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μαίνονται επί τρεις μήνες με κύριο εκφραστή το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Παρά την κριτική ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει πολιτικές ελευθερίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κάτω βουλή με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές, χάρη στην άνετη πλειοψηφία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM (La Republique en marche).

Ο νόμος «ενάντια στον χουλιγκανισμό» μεταξύ άλλων, απαγορεύει από διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες να συλλαμβάνει ταραξίες στις διαδηλώσεις και χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύει μεμονωμένες διαδηλώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «νόμο του φόβου», ούτε για ένα «νόμο των περιστάσεων», αλλά για ένα «νόμο της κοινής λογικής» ενάντια «στους βανδαλισμούς» που εμποδίζουν τις διαδηλώσεις.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τώρα στην Γερουσία, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελικό λόγο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP Παρίσι

 

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση