Γαλλία: «Χέρι-χέρι» στους δρόμους «κίτρινα γιλέκα» και συνδικάτο CGT

Γαλλία: «Χέρι-χέρι» στους δρόμους «κίτρινα γιλέκα» και συνδικάτο CGT

Στο όνομα της «σύγκλισης των αγώνων», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν παντού στη Γαλλία, έπειτα από έκκληση κυρίως του συνδικάτου CGT, αλλά και με συμμετοχή για πρώτη φορά «κίτρινων γιλέκων» που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τα συνδικάτα.

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν νωρίς το απόγευμα να κάνουν πορεία από το Δημαρχείο προς την πλατεία Κονκόρντ. «Σήμερα είναι μια επιτυχία που καλεί για άλλες», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, βλέποντας στο κλείσιμο του Πύργου του Άιφελ λόγω απεργίας το σύμβολο «μιας επιτυχημένης ημέρας».

Στις πορείες, τα αιτήματα ήταν πολυάριθμα: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Λυκείου ή στην αύξηση των εξόδων εγγραφής των ξένων φοιτητών, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

Στη Μασσαλία, 5.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν ανάμεσα στο Παλιό Λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν-Σαρλ. Αν και κυριαρχούσε η CGT, εκατοντάδες «κίτρινα γιλέκα» ήταν παρόντα στη μέση της πορείας.

«Οι διεκδικήσεις μας είναι ταυτόσημες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», λέει η Μπριζίτ, συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 680 ευρώ. Εντάχθηκε στα «κίτρινα γιλέκα» στο Φος-σιρ-Μερ. «Έρχεται μια στιγμή που όλοι οι αγώνες ενώνονται. Χωρίς σύγκλιση με τα κόμματα και τα συνδικάτα, δεν θα καταφέρουμε τίποτε», λέει.

Στην Λιόν, ανάμεσα στους 4.300 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, περιλαμβάνονταν περίπου 500 «κίτρινα γιλέκα».

Πίσω από ένα πανό με την επιγραφή «η νεολαία έχει βγει στους δρόμους», οι μαθητές των Λυκείων βρίσκονταν μαζί με τα στελέχη της CGT επικεφαλής της πορείας στην Τουλούζη. «Βρίσκομαι εδώ επειδή φοβάμαι και δεν θέλω αυτό το μέλλον χωρίς μέλλον που μας χαράζουν», λέει η Αναΐς, μαθήτρια Λυκείου.

Στο Στρασβούργο, την πορεία των περίπου 1.500 ανθρώπων άνοιγαν πολλές δεκάδες «κίτρινα γιλέκα» που φώναζαν «Τα κίτρινα γιλέκα στους δρόμους και το Σάββατο συνεχίζουμε». Τους ακολουθούσαν μέλη της CGT πίσω από ένα πανό που ζητούσε «αύξηση της αγοραστικής δύναμης, για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, για τη δημόσια απασχόληση».

Στις άλλες πορείες, η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 2.500 ανθρώπους στην Καν, 2.200 στη Χάβρη, 2.300 στο Κλερμόν-Φεράν, 1.700 στο Σεντ-Ετιέν, 1.300 στην Τουρ, 500 στη Ρεν, εκατοντάδες στη Σετ και τη Μπουλόν-σιρ-Μερ.

Στο σύνολό τους οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ήρεμη ατμόσφαιρα, αν και στο Μπορντό πυρπολήθηκαν κάδοι σκουπιδιών και καταστήματα υπέστησαν ζημιές.

Προβλήματα στην κυκλοφορία δημιουργήθηκαν από πολλές διαδηλώσεις της CGT και των «κίτρινων γιλέκων» σε διασταυρώσεις κυκλικής κυκλοφορίας ή σε επαρχιακούς δρόμους στη Νορμανδία ή στην Γκαρντ, περιφέρειες στις οποίες η κινητοποίηση είναι έντονη από την αρχή του κινήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση