Αυστραλία: Δύο νεκροί στις συνεχιζόμενες πλημμύρες

Αυστραλία: Δύο νεκροί στις συνεχιζόμενες πλημμύρες

Τα πτώματα δύο νέων ανθρώπων, περίπου 20 ετών, εντόπισαν τα διασωστικά συνεργεία σε προάστιο στην πόλη Townsville στην Πολιτεία Queensland στα Βόρεια της χώρας η οποία έχει πληγεί βαρύτατα τις τελευταίες ημέρες από καταστροφικές πλημμύρες.

Τα σωστικά συνεργεία των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, με τη συνδρομή του Αυστραλιανού στρατού, – δυνάμεις του οποίου έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή που έχει υποστεί τεράστια καταστροφή – εντόπισαν τα δύο νεαρά θύματα χθες νωρίς το απόγευμα.

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική, χιλιάδες είναι οι κατοικίες, τα αγροκτήματα και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού, μετά την υπερχείλιση του ποταμού Ross που ανάγκασε τις αρμόδιες Αρχές να ανοίξουν σε ποσοστό 100% τα υδατοφράγματα που ελέγχουν τη ροή του νερού στο ομώνυμο φράγμα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που συνεχίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, παρουσιάζουν όμως ευτυχώς, πρόσκαιρη ύφεση.
Πρόσκαιρη, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για νέα ένταση των βροχοπτώσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την περιοχή του Townsville επισκέφθηκε νωρίτερα ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ο οποίος δήλωσε: «Έχω σοκαριστεί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ και έφτιαξαν την κατοικία που πάντα ονειρεύονταν. Και από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι αντιμέτωποι με αυτό».

Ο κ. Μόρισον, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε επισκεφθεί την Τασμανία, όπου, αντίθετα με τη Β. Αυστραλία έχει υποστεί τεράστια οικολογική καταστροφή από τις δασικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε για 10η ημέρα, τόνισε πως τον παρηγορεί το υψηλό φρόνημα των πληγέντων.

Η Αυστραλιανή Μετεωρολογική Υπηρεσία επισημαίνει πως στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει μεν ύφεση των ακραίων βροχοπτώσεων, αλλά αυτή είναι μάλλον προσωρινή.

«Περιμένουμε νέες πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, κυρίως στις περιοχές Cardwell και Mackay,» ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΒΟΜ Richard Wardle.

Να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή που έχει πληγεί, είναι εγκατεστημένοι και αρκετοί ομογενείς, αλλά από τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, δεν εκφράζεται ανησυχία για την ασφάλεια τους.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Κυριάκος Καρυώτης

Αφήστε μια απάντηση