Ένα φεστιβάλ για την τεχνολογία του Blockchain στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ένα φεστιβάλ για την τεχνολογία του Blockchain στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Τι είναι το Blockchain; Πώς υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας; Διανοητές, καλλιτέχνες και χάκερ συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ που έχει τίτλο «Blockchain: Ουτοπία ή επιτόπια επιστροφή;» και που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 9, 10, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου 2019. Το φεστιβάλ αυτό διερευνά τις οικονομικές και καλλιτεχνικές εφαρμογές, ανατρεπτικές και μη, αυτής της συναρπαστικής τεχνολογίας.

Τι είναι η τεχνολογία blockchain;

Η τεχνολογία blockchain βρίσκεται πίσω από το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin που δημιουργήθηκε το 2008. Θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό λογιστικό φύλλο που μοιράζεται μεταξύ των χρηστών του, καταγράφοντας οικονομικά στοιχεία και συναλλαγές, συμβόλαια και αμοιβαίες συμφωνίες χωρίς τη μεσολάβηση ενός κεντρικού διαχειριστή, όπως είναι οι τράπεζες.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης που μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να οραματιστούμε τη θέση μας μέσα στην ψηφιακά δικτυωμένη κοινωνία μας. Αν και το blockchain έχει κατά κύριο λόγο υιοθετηθεί από επενδυτές και επιχειρηματίες, χρησιμοποιείται εκτενώς και από κοινότητες που διερευνούν ριζοσπαστικές και εναλλακτικές χρήσεις του στις τέχνες, τη μουσική, τα μέσα και τα συστήματα διακυβέρνησης.

Η νέα αυτή τεχνολογία εγείρει πολιτικά και ηθικά ερωτήματα, καθώς από τη μία συμβάλλει στην κοινωνική αμοιβαιότητα και καταργεί τους διαμεσολαβητές, ενώ από την άλλη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για μια νέα ελίτ, αυτήν της ψηφιακής οικονομίας.

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη