Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν (video)

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, Ακ Σαράι, στην Άγκυρα. Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου» σημειώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, στο Twitter, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

Το αεροπλάνο της ελληνικής κυβέρνησης προσγειώθηκε λίγο μετά τις 15:30 στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.
Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό και πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα για αποκλιμάκωση της έντασης. Το ζητούμενο – είπε ο κ.Τζανακόπουλος – είναι να κάνουμε ένα βήμα προς την επίλυση των διαφορών.

Νωρίτερα, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε με 700.000 ευρώ τους 8 στρατιωτικούς που έχουν λάβει  πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, μια κίνηση που μένει να φανεί πως και αν θα επηρεάσει το κλίμα  της συνάντησης των δυο ανδρών.

Το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε αυτό έχει προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα μεταβεί το απόγευμα στην Άγκυρα.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που, σε παρόμοια επίσκεψη, η Άγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίσημο δείπνο το οποίο παρατίθεται προς τιμή Έλληνα πρωθυπουργού.

Στο δείπνο, έχουν προσκληθεί και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης.

Σχετικές ειδήσεις:

Στην Τουρκία ο πρωθυπουργός – Συναντήσεις με Ερντογάν και Βαρθολομαίο (video)

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση