ΠΓΔΜ: Διεργασίες στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη

ΠΓΔΜ: Διεργασίες στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη

Σκόπια, Ανταπόκριση του Νίκου Φραγκόπουλου

Συνολικά εννέα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 21η Απριλίου για τον πρώτο γύρο και την 5η Μαΐου για τον δεύτερο.

Ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE θα αναδειχθεί σε συνδιάσκεψη του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στην πόλη Στρούγκα.

Από τους εννέα υποψηφίους, δύο θεωρούνται οι επικρατέστεροι για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές: Η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων και ο 41χρονος Βλάτκο Γκιόρτσεφ, βουλευτής του VMRO-DPMNE και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ για τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμία υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, μεταξύ των επικρατέστερων να λάβουν το χρίσμα του SDSM στις προεδρικές εκλογές είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι και ο εθνικός συντονιστής της πΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος αυτού του κόμματος και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ηττήθηκε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

 

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση