Θωρακίζεται η επωνυμία ελληνικό γιαούρτι στην ευρωπαϊκή αγορά (video)

Θωρακίζεται η επωνυμία ελληνικό γιαούρτι στην ευρωπαϊκή αγορά (video)

Σημαντικό βήμα για την αποκλειστικότητα της επωνυμίας ελληνικό γιαούρτι στην ευρωπαϊκή αγορά έγινε με τη βοήθεια της Κομισιόν. Το θέμα συζήτησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον Επίτροπο για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει σχετικά με την προστασία της ονομασίας του ελληνικού γιαουρτιού από την παράτυπη χρήση της στην Τσεχία, η οποία αναμένεται να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Με την παρέμβαση του αγαπητού επιτρόπου, η Επιτροπή κατάφερε να πείσει την Τσεχία ότι πρέπει να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να αλλάξει τη νομοθεσία της» και προσέθεσε ότι η Τσεχία ήδη «έστειλε το σχέδιο αλλαγής στην Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσε, όπου θα αξιολογηθεί και θα προχωρήσει στη νομοθέτησή του».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε: «συζητήσαμε για το θέμα της αφρικανικής πανώλης και τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την προστασία της χοιροτροφίας, για να μην έχουμε την εισαγωγή από τα βόρεια σύνορά μας και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως και η Xylella, που απειλούν την ελληνική παραγωγή» και πρόσθεσε: «διαπιστώσαμε την πρόοδο, εστιάσαμε στο ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι τους οποίους και αξιοποιούμε, στη μεταμνημονιακή εποχή, και βέβαια στην πρόσληψη προσωπικού με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που επιβάλλουν οι σύγχρονες εποχές και οι σύγχρονες ασθένειες».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε πως ισχύει η πρόσκληση προς τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για αύριο μεσημέρι στο υπουργείο, λέγοντας ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τους αγρότες της Μεσσηνίας.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση των δυο πλευρών στην οποία «συζητήθηκαν εκτενώς πολλά θέματα, ειδικά στον τομέα της πρόληψης της επέκτασης διαφόρων ασθενειών στην ελληνική επικράτεια, όπως της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, της xylella και της οζώδους δερματίτιδας, όλα όσα μπορούν να επηρεάσουν τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και τους αγρότες της» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την συνεργασία «ειδικά για το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού» και δήλωσε ότι «πρόκειται για ένδειξη χώρας προέλευσης και αυτή είναι η θέση μας» καθώς όπως είπε «με τον τρόπο αυτό και την εξέλιξη αυτή μπορούμε να δείξουμε πώς μπορεί να υπάρξει κοινή κατανόηση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε μια ενιαία αγορά, με διαφορετικές αγροτικές κληρονομιές».

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο, Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαίρη Σταθοπούλου

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση