Διήμερη επίσκεψη της Μέι στη Βόρεια Ιρλανδία

Διήμερη επίσκεψη της Μέι στη Βόρεια Ιρλανδία

Διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία αρχίζει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά την οποία σκοπεύει να καθησυχάσει τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει το Brexit, τηρώντας την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και κρατώντας ανοιχτό το σύνορο με την Ιρλανδία.

Κατά την επίσκεψή της αναμένεται να συναντήσει ηγέτες των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Σιν Φέιν.

Ενόψει της επίσκεψης της Μέι, η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Άρλεν Φόστερ επανέλαβε το αίτημα του κόμματός της ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το σχέδιο του backstop από την συμφωνία της αποχώρησης από την ΕΕ.

Στο κόμμα των Συντηρητικών υπάρχει σκεπτικισμός για το κατά πόσο η Μέι θα καταφέρει κάτι καινούργιο, πριν απευθυνθεί και πάλι στο κοινοβούλιο στις 13 Φεβρουαρίου για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στο σχέδιό της για την διαδικασία της αποχώρησης.

Στο μεταξύ, η συμφωνία αποχώρησης θα αντιμετωπίσει και ένα επιπλέον πρόβλημα, εάν τελικά γίνουν πράξη τα σχέδια του αρχιτέκτονα της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής Ντέιβιντ Τριμπλ να μηνύσει την κυβέρνηση για το θέμα του backstop.

Ο Τριμπλ -ήταν ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ όταν είχε υπογραφεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1998 για τη συμβολή του στην ειρηνευτική διαδικασία- δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Όπως ανέφερε, έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα για τη συγκέντρωση χρημάτων από ιδιώτες δωρητές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Παναγιώτα Σαβούρδου

Αφήστε μια απάντηση