Ανδρέας Παπανδρέου: Το νέο βιβλίο της υπ. Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά

Ανδρέας Παπανδρέου: Το νέο βιβλίο της υπ. Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά

Μία ιδιαίτερη βιογραφία για το πολιτισμικό προφίλ του Ανδρέα Παπανδρέου σε συνάρτηση με την πολιτική του διαδρομή, το περιβάλλον και την εποχή του αναδεικνύει το ομότιτλο βιβλίο της υπουργού πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά.

«Χαίρομαι που ένας άνθρωπος που δεν μου ήταν προσφιλής, που δεν τον παρακολούθησα στις λεπτομέρειές του όσο ήταν στην εξουσία, κατάφερε να με κερδίσει, χωρίς να του κάνω μία αγιογραφία, αλλά ούτε και να του κάνω μία πολεμική» τόνισε η Μυρσίνη Ζορμπά.

Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και αναμνήσεις από ανθρώπους που βρέθηκαν στο πλευρό του, η συγγραφέας εξετάζει πώς ο Ανδρέας Παπανδρέου επηρέασε με τις πολιτικές του αποφάσεις τον πολιτισμικό χάρτη.

Από τα χρόνια της εφηβείας στην Ελλάδα, την 20ετή πανεπιστημιακή του καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εκλογή του ως βουλευτής με την Ένωση Κέντρου και την ίδρυση του ΠΑΚ στα χρόνια της δικτατορίας μέχρι την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, την μακροβιότερη περίοδο στην πολιτική του διαδρομή που κρατά 32 χρόνια.

«Αυτή την πορεία των διαδοχικών μεταμορφώσεων παρακολουθεί με το μικροσκόπια η ταλαντούχος συγγραφέας Μυρσίνη Ζορμπά και μας συναρπάζει με τη σχεδόν αστυνομικής πλοκής γραφή της» επεσήμανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Η παρουσίαση του πολιτισμικού πορτρέτου του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε στη Στοά του Βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του, στις 5 Φεβρουαρίου του 1919.

«Δεν υπήρξε κάποια μεταφυσική, υπερβατική προσωπικότητα που πάντοτε έκανε το σωστό τη σωστή στιγμή και για τον σωστό λόγο (…) Αλλά βέβαια υπάρχουν και μεγαλειώδεις κινήσεις στρατηγικής και τακτικής στην πολιτική του σταδιοδρομία» είπε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Τώρα ξαναγίνεται επίκαιρη μια συζήτηση γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου, επειδή είμαστε σε άλλη φάση και παγκόσμια και ευρωπαϊκά και στη χώρα μας, αναζητώντας ξανά ένα αξιακό υπόβαθρο για να ξαναβρούμε ένα νέο προοδευτικό αριστερό αφήγημα από εδώ και πέρα στο μέλλον» σημείωσε η υπ. διοικητικής ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου..

Το βιβλίο «Ανδρέας Παπανδρέου – Πολιτισμικό Πορτρέτο», της Μυρσίνης Ζορμπά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση