Κρίσιμες ώρες για την Βενεζουέλα – Καλείται να αποφασίσει ο Μαδούρο (video)

Κρίσιμες ώρες για την Βενεζουέλα – Καλείται να αποφασίσει ο Μαδούρο (video)

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, και αποκάλυψε ότι αρνήθηκε αίτημα του Μαδούρο να συναντηθούν. Απόψε λήγει το τελεσίγραφο ευρωπαϊκών χωρών προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να προκηρύξει εκλογές και να παραδώσει την εξουσία.

Ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα αφήνει γι άλλη μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο CBS, λέγοντας ότι απέρριψε πριν από μήνες την πρόσκληση του προέδρου της χώρας για συνάντηση.

«Η Βενεζουέλα απορρίπτει και καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες.

Ώρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ο ίδιος έκανε νύξη για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο, είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, σε μια συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε. Ο ίδιος απέρριψε το τελεσίγραφο αποκαλώντας το «θράσος», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του, σε μια διαδήλωση χθες, ότι «Είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Kι ενώ απόψε εκπνέει το τελεσίγραφο των έξι ευρωπαϊκών κρατών για πρόωρες προεδρικές εκλογές, η Μόσχα ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη Βενεζουέλα, απέχοντας από την όποια καταστροφική ανάμειξη στα εσωτερικά της.

Ο Μαδούρο πάντως, μιλώντας σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του χθες στο Καράκας, απέρριψε την πρόταση των Ευρωπαίων, αντιπροτείνοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκειμένου ν αλλάξει η σύνθεση της εθνοσυνέλευσης, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, φωνάζοντας «Ελευθερία» και χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, δεκάδες χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, αποθεώνοντας τον Χουάν Γουαϊδό. Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας ζήτησε για μία ακόμη φορά την στήριξη του στρατού.

Ο Γουαϊδό ανακοίνωσε την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας από Κολομβία και Βραζιλία, ενώ ζήτησε από τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ε. Μυρίδου

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση