Διήμερη επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία – Συναντήσεις με Ερντογάν και Βαρθολομαίο (video)

Διήμερη επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία – Συναντήσεις με Ερντογάν και Βαρθολομαίο (video)

Στην Άγκυρα μεταβαίνει την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όπως και με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Σε μια προσπάθεια να ξαναπιάσουν την άκρη του νήματος των ελληνοτουρκικών, ξεπερνώντας το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δυο χρόνια κυρίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τη διατήρηση και διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών ώστε να εξουδετερώνονται εντάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις, αλλά και να προωθηθεί η θετική ατζέντα, οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν θα συναντηθούν την Τρίτη το απόγευμα στην Άγκυρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Αναντολου αναφέρθηκε στην σχέση του με τον Ταγίπ Ερντγαν λέγοντας ότι βασίζεται στην ειλικρίνεια, στο σεβασμό και στην ευθύτητα και ότι η σχέση αυτή  δοκιμάσθηκε σε δύσκολες στιγμές.

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Τσίπρας διαχωρίζει δυο περιόδους: εκείνη του 2015-16 που υπήρξε πρόοδος στις σχέσεις, με θετική ατζέντα, με σχέδια συνεργασίας σε όλους τους τομείς, συγκοινωνίες μεταφορές υποδομές ενέργεια, περίοδο που υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες και φυσικά η συνεργασία για το προσφυγικό. Και ο κ. Τσίπρας  περιέγραψε το πώς επιβαρύνθηκε το κλίμα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος παρά το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξη τους στον Τούρκο Προέδρο.

«Δυστυχώς, η προκλητική ρητορική αυξήθηκε, δεν υπήρξαν διερευνητικές συνομιλίες ή συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η επιθετική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο έφτασε σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνα περιστατικά. Το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών, αποτέλεσε πρόκληση στις σχέσεις μας. Ενώ, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών τις επιβάρυνε επίσης. Προφανώς, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη να στηριχθεί από την ΕΕ η Τουρκία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς είναι ιδιαίτερη η έμφαση που δίνει η Ελλάδα στη διαχείριση του ζητήματος σε συνεργασία με την Τουρκία.

Στην ατζέντα είναι  φυσικά το Κυπριακό, αν και αυτή τη στιγμή ο πρώτος λόγος είναι στη Λευκωσία όπου σήμερα ολοκλήρωσε τις επαφές της η απεσταλμένη του ΟΗΕ κ. Λουτ, σε μια προσπάθεια να βρεθούν σημεία σύγκλισης. Όπως ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε θα πρέπει να προηγηθεί πρόοδος και μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το ενεργειακό της Κύπρου είναι άλλης τάξης ζήτημα και φυσικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της για γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ το Barbaros αποπειράται να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της.

Εκτός από την κατ΄ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, θα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους και θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, με βάση την τοπική ώρα (+1 ώρα), έχει ως εξής:

  • Τρίτη 5 Φεβρουαρίου
    16:00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι.
    16:45: Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
    18:50: Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
    19:30: Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Χάλκη

Συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας θα έχει την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό θα κάνει στη Χάλκη.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη θα αρχίσει με μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, στην Αγία Σοφία που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Ο κ. Τσίπρας θα ξεναγηθεί τη Τετάρτη στο χώρο της Αγίας Σοφίας γύρω στις 09:00, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο νησί τη Χάλκης. Εκεί πολύ νωρίς το πρωί θα έχει ξεκινήσει η πανηγυρική λειτουργία στον ναό της Αγίας Τριάδας, στο χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στη μνήμη του Μέγα Φωτίου και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως,  ο οποίος θεωρείται ιδρυτής της Αγίας Τριάδας. Ο κ. Τσίπρας θα παρακολουθήσει τη λειτουργία και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην ανακαινισμένη πρόσφατα αίθουσα του «Συνοδικού».

Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χάλκη. Το μόνο γεγονός ανάλογο που έχει καταγραφεί στην ιστορία είναι το 1933, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρώην Πρωθυπουργός όμως, στα πλαίσια μιας ιδιωτικής επίσκεψής του επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Θα ακολουθήσει γεύμα όπου θα είναι καλεσμένοι και οι δημοσιογράφοι στην πατριαρχική τράπεζα όπου θα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

  • Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου
    09:15: Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
    11:30: Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου, αφού ξεναγηθεί, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.
    18:30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-Αποστολή Γ. Μελέτης, Ανταπόκριση-Τουρκία: Αρ.Φερεντίνου, Ρεπορτάζ Γ. Φασουλάς

www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση