Στη Λευκωσία η απεσταλμένη του γγ ΟΗΕ Τζέιν Λουτ για νέες συναντήσεις με Αναστασιάδη-Ακιντζί

Στη Λευκωσία η απεσταλμένη του γγ ΟΗΕ Τζέιν Λουτ για νέες συναντήσεις με Αναστασιάδη-Ακιντζί

Νέες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα έχει αύριο Κυριακή η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, η οποία μεταβαίνει το απόγευμα στη Λευκωσία. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι ο καθορισμός των όρων αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Πάντως, παραμένει άγνωστο, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, εάν η κ. Λουτ κομίζει κάποιο προσχέδιο ή σημειώσεις με τους όρους αναφοράς, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία. Αυτό αναμένεται να διαφανεί κατά τις αυριανές επαφές της.

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους κυρίους Αναστασιάδη-Ακιντζί και τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία για μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστής ως Gymnich που έγινε στη Ρουμανία. Στη σύνοδο αυτή εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ πήραν μέρος και οι συνδεδεμένες χώρες.

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς, ωστόσο, να προέκυψε κάτι συγκεκριμένο μέσα από τη συνομιλία τους.

Στα κατεχόμενα, ο αποκαλούμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, υποστήριξε πως δεν υπάρχει έδαφος για ομοσπονδιακή διευθέτηση και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν για ένα μοντέλο συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου

Αφήστε μια απάντηση