Ο πλανήτης εκπέμπει SOS-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (video)

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (video)

Πολικό ψύχος στις Ηνωμένες Πολιτείες, καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αυστραλία. Τα ακραία φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή γίνονται όλο και συχνότερα.

Και μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να συνδυάζουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη με τα κύματα καύσωνα ωστόσο ο επιστήμονες εξηγούν ότι και το ακραίο ψύχος είναι αποτέλεσμα του ίδιου φαινομένου. Η υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί αλλαγές στον (πολικό) αεροχείμαρρο ωθώντας ψυχρές αέριες μάζες προς χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, συμπεριλαμβανομένων των Μεσοδυτικών και Βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Παγετός, ξηρασία, πυρκαγιές, πλημμύρες….με όποιο τρόπο κι αν εκδηλώνεται, η κλιματική αλλαγή απειλεί τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων λόγω της συρρίκνωσης των παγετώνων είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση.
«Οι πάγοι της Ανταρκτικής είναι τόσοι πολλοί που εάν λιώσουν, η στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως θα ανέλθει πάνω από 60 μέτρα. Κι αυτό που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε είναι ότι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια του φαινομένου, οι ειδικοί καλούν σε μια ριζική αλλαγή του τρόπου που ζούμε, καταναλώνουμε, μετακινούμαστε κι αφήνουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση