Βενεζουέλα: Ομάδα επαφής συγκροτούν οι Βρυξέλλες -Δήλωση Κατρούγκαλου (video)

Βενεζουέλα:  Ομάδα επαφής συγκροτούν οι Βρυξέλλες -Δήλωση Κατρούγκαλου (video)

Ο Χουάν Γουαϊδό κατήγγειλε ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο πατρικό του σπίτι, αναζητώντας τη σύζυγό του. Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο αναγνωρισμένος από τις ΗΠΑ ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, καθιστά «υπεύθυνο τον πολίτη Νικολά Μαδούρο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον πρόεδρο της χώρας.

«Θα σας καταστήσω υπεύθυνους για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών», είπε στο τέλος δημόσιας εκδήλωσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Έπειτα, έφυγε για το σπίτι του, ζητώντας από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ψηφοφορία, που δεν είναι δεσμευτική, αναγνώρισε με μεγάλη πλειοψηφία τον Γουαϊδό ως Πρόεδρο και κάλεσε τα  κράτη-μέλη να κάνουν το ίδιο.Ο Μαδούρο απορρίπτει το αίτημα για πρόωρες εκλογές και καταγγέλλει διεθνή συνωμοσία εναντίον του.

Στο μεταξύ η Ε.Ε. συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα αλλά και προς τις γειτονικές της χώρες.

«Από την αρχή η χώρα μας είχε προτείνει να δημιουργηθεί μία ομάδα κρατών, η οποία θα αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του με έναν τρόπο που θα είναι ταυτόχρονα δημοκρατικός και ειρηνικός, θα επανενώσει μία πολύ πολωμένη κοινωνία, ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα και δεν θα αφήσει κανέναν κίνδυνο για κλιμάκωση της έντασης, κανέναν κίνδυνο για μία προοπτική που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε, μία προοπτική εμφυλίου πολέμου» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οπως ανέφερε ενδεικτικά, σχετικά με τις χώρες που θα απαρτίζουν την ομάδα κρατών, αυτές που έχουν άμεση επιρροή στην περιοχή λόγω των ιστορικών τους σχέσεων, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία προσθέτοντας ότι προσκλήθηκαν -και ήδη δέχθηκαν- χώρες από την περιοχή, όπως είναι η Βολιβία και ο Ισημερινός.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζητά την άμεση απελευθέρωση των ξένων δημοσιογράφων που κρατούνται στη Βενεζουέλα.

Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Ο Πιερ Καγιέ και ο Μπατίστ ντε Μονστιέρ, «ανακουφισμένοι και κάπως κουρασμένοι», είναι καλά στην υγεία τους και θα φύγουν από τη Βενεζουέλα εντός των επόμενω ωρών, διευκρίνισε ο πρεσβευτής Ρομέν Ναντάλ, αναρτώντας και δύο φωτογραφίεςε των δημοσιογράφων.

«Είμαι ευτυχής που σας ανακοινώνω ότι ο Μπατίστ ντε Μονστιέρ και ο Πιερ Καγιέ απελευθερώθηκαν και θα επιστρέψουν σύντομα στο Παρίσι» ανέφεραν από την πλευρά τους οι παραγωγοί της εκπομπής «Quotidien» που μεταδίδεται από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TMC.

Οι δύο ρεπόρτερ πήγαν στη Βενεζουέλα για να καλύψουν τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Συνελήφθησαν την Τρίτη, ενώ τραβούσαν βίντεο έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν 5 ξένοι δημοσιογράφοι: δύο Χιλιανοί που απελάθηκαν μετά τη σύλληψή τους , δύο Γάλλοι που απελευθερώθηκαν σήμερα έπειτα από παρέμβαση της γαλλικής πρεσβείας και δύο Κολομβιανοί κι ένας Ισπανός που εργάζονται στο ισπανικό πρακτορείο EFE και παραμένουν κρατούμενοι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση