Ο Τραμπ επιθυμεί μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

Ο Τραμπ επιθυμεί μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF). Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει και να λάβει τα ανάλογα μέτρα.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δεν τηρούσε τη συνθήκη.

«Η μία πλευρά δεν την τηρούσε. Εμείς την τηρούσαμε, η άλλη πλευρά όχι», είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο».

«Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να τους φέρουμε όλους σε ένα μεγάλο και ωραίο δωμάτιο και να φτιάξουμε μια νέα συνθήκη που θα είναι πολύ καλύτερη… Αλλά θα πρέπει να την τηρούν όλοι», επέμεινε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγο νωρίτερα κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι διακινδυνεύει να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών με την αποχώρηση από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία. Μολονότι καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για την «κατάφωρη» παραβίαση της συνθήκης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ διακινδυνεύει μια κούρσα εξοπλισμών και υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η Πελόζι ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνθήκη κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πάντως υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον «δεν ενδιαφέρεται» να μπει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και ότι προσπαθούσε επί χρόνια να διατηρήσει τη συνθήκη INF με τη Ρωσία. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: αν υπάρξει κούρσα εξοπλισμών, θα την αρχίσει η Ρωσία. Για να είμαστε επίσης σαφείς, η Κίνα, καθώς επίσης και το Ιράν, δεν δεσμεύονται από τη συνθήκη και καθεμιά από αυτές τις χώρες διαθέτει πάνω από 1.000 τέτοιους πυραύλους», είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τις ενέργειες της Κίνας αλλά αποκλειστικά και μόνο «με τις παραβιάσεις της Ρωσίας«, ενώ έκανε λόγο για για «απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο πρόεδρος Τραμπ «ενδιαφέρεται να προσπαθεήσει να έχει μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία… αλλά το τανγκό θέλει δύο«, κατέληξε.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει νέα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να μεταφέρει νέους πυρηνικούς πυραύλους εδάφους στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF).

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει νέα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν χρειάζεται να αντιγράφουμε ό,τι κάνει η Ρωσία. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρούμε αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτρεπτική δύναμη», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Μιλώντας εξάλλου στη δημόσια τηλεόραση της Νορβηγίας (NRK) ο γενικός γραμματέας είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εργάζεται με τη Ρωσία ώστε να την πείσει να σεβαστεί τη συνθήκη INF. Όπως είπε, οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η Μόσχα την παραβιάζει.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση