Τα σπάνια μαύρα μήλα!

Ονομάζονται «Black Diamond» και είναι μυστήριο η δημιουργία τους!

Τα μήλα που όλοι γνωρίζουμε είναι κόκκινα, πράσινα, κίτρινα ή συνδυασμός των τριών, αλλά αν τηρούνται οι σωστές γεωγραφικές συνθήκες, μπορεί να έχουν μαύρο ή σκούρο μοβ χρώμα. Αυτά τα σπάνια μήλα καλλιεργούνται μόνο στα βουνά του Θιβέτ.

Τα «Black Diamond» ανήκουν στην οικογένεια των μήλων «Hua Niu» και παίρνουν το μοναδικό μαύρο χρώμα τους από τις γεωγραφικές συνθήκες του Νίνγκτσι (Nyingchi), στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ.

Ο οπωρώνας των 50 στρεμμάτων που έχει συσταθεί από την κινεζική εταιρεία «Dandong Tianluo Sheng Nong E-Commerce Trade Co, Ltd» βρίσκεται σε ύψος 3.100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για να αναπτυχθούν αυτά τα παράξενα φρούτα.

Ο λόγος που αυτά τα μήλα έχουν μαύρο χρώμα παραμένει ένα μυστήριο, ακόμα και για τους έμπειρους καλλιεργητές.

Η πιο αποδεκτή θεωρία, η οποία δεν είναι και η πλέον πειστική, αναφέρεται στις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας. Την ημέρα, λόγω του υψομέτρου, οι καρποί δέχονται έντονο φως από τον ήλιο, το οποίο κάνει τη φλούδα τους να μετατρέπεται από το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο του μήλου «Hua Niu» σε σκούρο μοβ, σχεδόν μαύρο.

Η παραγωγή στον οπωρώνα Nyingchi ξεκίνησε το 2015, τρία χρόνια μετά την τοποθέτηση των δένδρων, αλλά, λόγω πολλών παραγόντων, μπορούν να βρεθούν μόνο σε περιορισμένο αριθμό υπεραγορών υψηλού επιπέδου στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, την Κουανγκτσόου και τη Σεντσέν, ενώ πωλούνται συνήθως σε συσκευασία δώρων από 6 έως 8 φρούτα.

Η τιμή των μήλων «Black Diamond» είναι περίπου 50 γιουάν το ένα, περίπου 6,30 ευρώ.

Οι μηλιές των «Black Diamond» αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από τον μέσο όρο των άλλων δέντρων, λόγω των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών της περιοχής.

Ενώ οι περισσότερες μηλιές φτάνουν στην ωριμότητά τους σε 2 έως 5 χρόνια, αυτά τα δέντρα απαιτούν τουλάχιστον 8 χρόνια για να δώσουν καρπούς.

Επιπλέον, μόνο το 30% περίπου από τις μηλιές του οπωρώνα πληροί τα πρότυπα της συμβατότητας του χρώματος, ώστε να πουληθούν σαν μήλα «Black Diamond».

Πηγή: Oddity Central / Εικόνες Fresh Plaza/ Επιμέλεια Snoopit24

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση