Προσφυγικό : Εκτός ορίων η κατάσταση στο hotspot, παραδέχεται ο Βίτσας

Αυτή τη στιγμή στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται 3.686 πολίτες τρίτων χωρών σε ένα μικρό κέντρο χωρητικότητας 650 ατόμων», παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Η κατάσταση στη Σάμο είναι αυτό που λέμε όχι μόνο οριακή, αλλά έχει ξεπεράσει και το όριο. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται 3.686 πολίτες τρίτων χωρών σε ένα μικρό κέντρο χωρητικότητας 650 ατόμων», παραδέχθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

«Το 2017 είχαμε 5.683 αφίξεις, ενώ το 2018 είχαμε 8.562. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου όπου είχαμε περίπου 5.000 αφίξεις. Το 2017 απομακρύνθηκαν από τη Σάμο 3.564 άτομα και το 2018 5.611», ανέφερε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Επιμένουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές. Πρέπει να λειτουργήσει ο διορθωτικός μηχανισμός εισροών εκροών. Αυτό όμως που συμβαίνει στη Σάμο και στη Λέσβο είναι ότι δεν εφαρμόζεται».

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε την εκτίμηση  ότι μέχρι τέλη Απριλίου θα είναι έτοιμο το καινούργιο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο.

Στη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη  ο προεδρεύων του Σώματος και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σημειώνοντας για  ότι θα πρέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, να θέσει το θέμα μη τήρησης της συμφωνίας Τουρκίας -ΕΕ. «Έχω παρακαλέσει τον πρωθυπουργό να βάλει στη συζήτηση του με τον κ. Ερντογάν ειδικά το θέμα της Σάμου», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα ασύλληπτο κύκλωμα. Απέναντι από τη Σάμο υπάρχει αμιγώς στρατιωτική περιοχή. Πώς γίνεται να υπάρχει διάρρηξη του συστήματος; Υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, δεν λειτουργούν οι κοινωνικές δομές στη Σάμο, έχουν πρόβλημα συνεργασίας. Η κατάσταση είναι σαν να έχουμε ένα λεωφορείο 100 θέσεων και βάζουμε 250 ανθρώπους σε αυτό. Αυτή η κατάσταση της μη λειτουργικότητας είναι πονηρή, δεν είναι τυχαία. Φαίνεται ότι στη περιοχή υπάρχει οργανωμένο έγκλημα».

«Είναι εμφανές πως και στις δυο πλευρές σε Τουρκία και Σάμο λειτουργούν κάπως δυνατά εγκληματικά κυκλώματα. Και είναι παράξενο πως στη Σάμο έφθασαν μετανάστες με 8 μποφόρ θάλασσα και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Βίτσας. «Τι κάνουν αυτοί της «Φρόντεξ» που παίρνουν ένα σκασμό λεφτά και μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία;» παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Βίτσας απάντησε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο πως μπορεί να αλλάξει η λειτουργία της «Φρόντεξ» που όπως είπε χαρακτηριστικά, «λειτουργεί πολλές φορές ως επιτροπή υποδοχής», ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην επίλυση του προβλήματος. «Η Σάμος έχει το τελευταίο διάστημα, τη πρώτη θέση στις προτεραιότητες μου και μετά όλες οι άλλες περιοχές που έχουν κέντρα υποδοχής. Χρειάζεται να πάρουμε επιπλέον μέτρα και για να περιοριστεί ο πληθυσμός και για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Βίτσας καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε ο δάσκαλος Φώτης Μπαζώρος «από λίγους που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τα αισθήματα του λαού», όπως είπε. «Να ξεκαθαρίσω ότι σε κάθε τόπο υπάρχουν λίγοι που φωνάζουν πολύ χωρίς να λένε τίποτα. Όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω από την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων», κατέληξε.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση