ΗΠΑ-Φονικό ψύχος: Θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τον πλανήτη Άρη- Ρεκόρ οι -55 (video)

ΗΠΑ-Φονικό ψύχος: Θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τον πλανήτη Άρη- Ρεκόρ οι -55  (video)

Στο χωριό Πόνσφορντ στη Μινεσότα η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 55 βαθμούς Κελσίου. «Τα θερμόμετρα καταγράφουν πλέον θερμοκρασίες χαμηλότερες και από τον πλανήτη Άρη» μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το κύμα ψύχους πλήττει ήδη κάπου 83 εκατομμύρια Αμερικανούς ή το 25 %του πληθυσμού. Μπροστά σε  «αρκτική αέρια μάζα χωρίς προηγούμενο», οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και προειδοποιούν ότι η έκθεση στο κρύο ακόμη και για δέκα λεπτά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κρυοπαγήματα. Ο απολογισμός ανέρχεται σε 12 νεκρούς.

Περισσότερα από 30 τοπικά ρεκόρ «ιστορικά χαμηλής θερμοκρασίας» καταγράφηκαν στις μεσοδυτικές πολιτείες. Χθες η χαμηλότερη ήταν στους -40 βαθμούς Κελσίου, στο Ιντερνάτιοναλ Φολς στη Μινεσότα. Στο Σικάγο, ο υδράργυρος έπεσε στους -30 χθες το πρωί και στους -26 το απόγευμα της Τετάρτης. Aπο το πρωτοφανές κύμα πολικού ψύχους έχουν πληγεί οι πολιτείες Ιλινόι, Ιντιάνα, Αϊόβα, Κάνσας, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο, Νότια Ντακότα και το Ουισκόνσιν.

Τα τροχαία ανέρχονται σε εκατοντάδες, μεταξύ αυτών μια καραμπόλα περίπου 20 αυτοκινήτων στο Γκραντ Ράπιντ στο Μίσιγκαν.

Επιπλέον, 2.500 πτήσεις ακυρώθηκαν και σε περισσότερες από 3500 σημειώθηκαν καθυστερήσεις σήμερα το πρωί.

Η πολική δίνη εκτός από παγωνιά έχει φέρει και σφοδρές χιονοπτώσεις.

Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν σχολεία, να αναστείλουν δρομολόγια τρένων ή αεροπλάνων και να ανοίξουν εκτάκτως εκατοντάδες κέντρα φιλοξενίας για τους άστεγους.

Σταλακτίτες οι καταρράκτες του Νιαγάρα

Στην περιοχή των μεγάλων λιμνών, οι ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες προκάλεσαν πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα. Ένα μέρος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα στην κυριολεξία πάγωσε.

Στη Μινεσότα και το Μίσιγκαν, ο υδράργυρος αναμένεται στους -29 βαθμούς Κελσίου και στη Βόρεια Ντακότα στους -34 βαθμούς.

Οι συνθήκες βαρυχειμωνιάς μετατοπίζονται στα ανατολικά, μεταξύ άλλων στη Μασαχουσέτη, τη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια. Στη Βοστόνη, ο υδράργυρος θα πέσει στους -21 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο προβλέπεται να επιμείνουν οι θυελλώδεις άνεμοι και ο υδράργυρος να παραμείνει γύρω στους -34 βαθμούς Κελσίου.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Διαδίκτυο, πολίτες στο Σένταρ Ράπιντς, στην Αϊόβα, ρίχνουν βραστό νερό στον αέρα, το οποίο αμέσως παγώνει.

Σε άλλα βίντεο, υπάλληλοι του σιδηροδρόμου στο Σικάγο βάζουν φωτιά στις σιδηροτροχιές για να μην κλειδώσουν από το κρύο.



SZ: Που οφείλεται το φαινόμενο

«Φανταστείτε την εναέρια μάζα πάνω από την Αρκτική. Το χειμώνα, στροβιλίζεται ιδιαίτερα βίαια σε έναν κύκλο. Ο αέρας κινείται συνεχώς σαν να θέλει να σπάσει το περίβλημά του» λέει ο Ίλινγκ. Ο περιστρεφόμενος ψυχρός αέρας προσπαθεί να διεισδύσει βίαια σε θερμότερα γεωγραφικά πλάτη. Συγκρατείται όμως από ένα φυσικό φράχτη. Αυτή αποτελείται από ένα είδος ιμάντα από ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε αρκετά χιλιόμετρα και τυλίγονται γύρω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της γης, το λεγόμενο «jetstream».Εάν ο πολικός αέρας σπάσει αυτό το όριο ή το Jestream χάσει ισχύ, τότε ο πολικός αέρας εισβάλει σε θερμότερες περιοχές. Και μερικές φορές οι πολικές αέριες μάζες επικρατούν. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, το βόρειο τμήμα της οποίας έχει μετατραπεί σε ένα τραχύ, ψυχρό Αρκτικό τοπίο. Όταν το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιείται συχνά ο ανόητος όρος «ρωσικό μαστίγιο», αναφέρει στη γερμανική SZ ο μετεωρολόγος και επιστημονικός συντάκτης, Πάτρικ Ίλινγκ.

«Οι θερμοκρασίες θέτουν σε κίνδυνο ζωές»

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιστορικό ψύχος» επισήμανε ο δήμαρχος του Σικάγο Ραμ Εμάνουελ, σε συνέντευξη τύπου χθες το βράδυ.

«Σφοδρό και επικίνδυνο» χαρακτήρισαν το ψύχος Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Με εντολή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Ουίτμερ, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές έως την Παρασκευή και οι εργαζόμενοι που δεν χρειάζονται θα παραμείνουν σπίτια τους. Τα σχολεία, επίσης, θα παραμείνουν κλειστά με τον υδράργυρο να έχει κολλήσει μεταξύ των -30 και -40 βαθμών Κελσίου.

Η δημοτική αρχή του Σικάγο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες από το Twitter με τη φράση «Παραμείνετε Στα Ζεστά» για να τους αποθαρρύνει να βγαίνουν έξω.

Η αστυνομία στο Σικάγο αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κλοπής μπουφάν με την απειλή όπλου στους δρόμους, με τους δράστες να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένη καναδική μάρκα, τα προϊόντα της οποίας κοστίζουν χίλια δολάρια.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Κύμα πολικού ψύχους πλήττει τις βόρειες ΗΠΑ – Δριμύ ψύχος στον Καναδά (video)

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση