Γαλλία: Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι

Γαλλία: Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι

Εκατοντάδες συνταξιούχοι κατέκλυσαν τους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων στη Γαλλία, με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αύξηση των συντάξεων. Εννέα συνδικαλιστικές ενώσεις απηύθυναν κάλεσμα για μια ημέρα κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, την έκτη κατά σειρά από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το πρωί, ο αριθμός των διαδηλωτών ανερχόταν σε 520 στην Τουρ, 500 στη Ντιζόν, 350 στο Σεντ Ετιέν όπως και στο Μονπελιέ, 300 στη Ροάν, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησαν 300 διαδηλωτές στους δρόμους της Μασσαλίας και 150 στη Ρεν.

Στο Παρίσι, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας μικρός αριθμός από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 14.30 από την Πλας ντ Ιταλί με κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι νέοι στη γαλέρα, οι ηλικιωμένοι στη μιζέρια, δεν θέλουμε πλέον αυτήν την κοινωνία» ή επίσης «αύξηση, αναπροσαρμογή των συντάξεών μας».

«Ζητάμε μια γενικευμένη αύξηση των συντάξεων» εξήγησε ο Ζαν Λεντούφ, μέλος της ένωσης FSU, που συμμετείχε στη διαδήλωση στη Βρετάνη.

Στο πλευρό του, βρισκόταν ο Ντιντιέ Τιμουί, πρώην εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους και επικεφαλής του συνδικάτου UCR-CGT, ο οποίος επισήμανε ότι παίρνει «μικρότερη σύνταξη σήμερα σε σχέση με την εποχή που βγήκε στη σύνταξη».

Αιτία: η αναπροσαρμογή των συντάξεων «κατά μονάχα 0,9% από το 2014, την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει σε μεγαλύτερη επίπεδα», όπως επίσης η αύξηση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης CSG το 2018 για την πλειονότητα των συνταξιούχων, εξήγησε ο ίδιος.

«Η σύνταξή μου μειώθηκε κατά 370 ευρώ τον χρόνο» κατήγγειλε ο Ζαν Φρανσίς Αφουισάρ, που διαδήλωσε στο Παρίσι, ενώ φορούσε ένα κίτρινο γιλέκο, επιβεβαιώνοντας ότι λαμβάνει «μια καλή σύνταξη… λίγο πάνω από τα 2000 ευρώ τον μήνα», χάρη στη σύνταξη λόγω θανάτου αφότου απεβίωσε η σύζυγός του. «Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσα να ζήσω» υπογράμμισε.

«Οι τιμές αυξάνονται, την ώρα που οι συντάξεις μειώνονται, επομένως η αγοραστική δύναμή μας μειώνεται χρόνο με τον χρόνο» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ένας άλλος διαδηλωτής ο Ζαν Μαρί Κασντάν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση