Τουρκικό ΣΕΑ: Έμμεση αναφορά στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Τουρκικό ΣΕΑ: Έμμεση αναφορά στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Τουρκία υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Το Συμβούλιο κάλυψε μείζονα θέματα της τουρκικής πολιτικής και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις σε Συρία, υπόθεση Γκιουλέν, Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο, ενώ έγινε και έμμεση αναφορά στο θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση, τονίστηκε με έμφαση ότι οι εξελίξεις σε Κύπρο, Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα παρακολουθούνται στενά και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της, τα οποία πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση γίνεται έμμεση μεν αλλά σαφής αναφορά στην Ελλάδα για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, η έκδοση των οποίων απαιτείται από τις διεθνείς συνθήκες και τις υπογραφείσες συμφωνίες».

Αναφέρθηκε επίσης και στα ζητήματα της Συρίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα περιμένει να αποχωρήσουν οι Αμερικάνοι από την περιοχή της Μάνμπιτζ σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν κάνει.

«Η αποχώρηση των Αμερικανών πρέπει να γίνει προσεκτικά και με τους κατάλληλους εταίρους ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Διεθνούς κοινότητας» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Πηγή:ΕΡΤ. Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση