Βενεζουέλα: Στο πλευρό του Γκουαϊδό η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οντότητα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, κάλεσε τη Βενεζουέλα να προστατεύσει τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας.

Η Επιτροπή, που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως ζήτησε από τους κρατικούς θεσμούς της Βενεζουέλας να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του Γκουαϊδό, «της πιο διακριτής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης» και της οικογένειάς του.

Ο Γκουαϊδό, ένας αντιφρονών ηλικίας 35 ετών, είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που θεωρεί παράνομη τη δεύτερη θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.

Αναγνωρίστηκε ταχύτατα ως μεταβατικός πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την πλειονότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, και κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας να ξεσηκωθούν κατά της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως, στο πλαίσιο της σοβαρής πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Βενεζουέλα, ο αντιπολιτευόμενος βρίσκεται σε «κατάσταση εξαιρετικά ευάλωτη» και μπορεί να αποτελέσει «στόχο επιθέσεων». Κάλεσε τις Αρχές να εγγυηθούν την ασφάλειά του, καθώς και εκείνην της οικογένειάς του.

Σε ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, η Επιτροπή είχε καλέσει τον Μαδούρο να «σταματήσει την καταστολή» των αντιπάλων του και είχε καταδικάσει τη βία που είχε ως αποτέλεσμα διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από την έναρξη της πολιτικής κρίσης 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, δεκάδες έχουν τραυματιστεί και 369 έχουν συλληφθεί.

Η Επιτροπή κατήγγειλε επίσης «τις παράνομες κατ΄οίκον έρευνες» και «τις αυθαίρετες κρατήσεις».

Αφήστε μια απάντηση